Wykonanie
Późnym latem i jesienią, nie
mogę odczepić się od aromatycznych
śliwek. Nałogowo robię z nich ciasta,
nalewki i
wina. Śliwkowiec z
bitą śmietaną to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli raz go spróbujecie, zawsze będziecie wracać do tego przepisu w okresie, kiedy
śliwki są świeżutkie i dojrzałe. Gorąco polecam!!!Składniki na ciasto5 jaj2,5 szklanki
mąki1
masło roślinne (250 gram)3/4 szklanki
cukru3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniastarta skórka z połowy
cytryny lub aromat o smaku
owocowymszczypta
soliokoło 1 kg dojrzałych
śliwek500 ml
śmietanki kremowej1/3 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy do
śmietany2 łyżeczki
żelatyny, rozpuszczonej w ciepłej wodzie (około 1/5 szklanki)1/4 tabliczki tartej
czekoladyWykonanie ciasta
śliwkowegoRozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach około 25 cm x 40 cm smarujemy tłuszczem. Miksujemy
masło do konsystencji kremu. Dodajemy
cukier i całe
jaja i krótko miksujemy, nie martwiąc się grudkami
masła. Dosypujemy
mąkę, wymieszaną wcześniej z
proszkiem do pieczenia i
solą i wyrabiamy robotem, do momentu, jak tylko ciasto zamieni się w gładką kremową masę. Z praktyki wiem, że trwa to kilka sekund. Nie przesadzamy z miksowaniem i przekładamy masę do formy. Na wierzchu układamy
śliwki bez pestek, brzuszkami do góry. Posypujemy
owoce drobnym
cukrem i wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut.W wysokiej misie ubijamy
śmietankę. Kiedy zgęstnieje do konsystencji kremu, dodajemy po trochu
cukier puder. Na koniec dolewamy dobrze rozpuszczoną
żelatynę (dobrze trzymać ją w dodatkowym naczyniu z ciepłą
wodą, by zbyt szybko nie żelowała). Łatwiej łączy się
żelatynę, dodając do jej zawartości część ubitej
śmietany i dopiero po ich wymieszaniu wlewamy do pozostałej ubitej
śmietanki i chwilę miksujemy całość. W ten sposób zapobiegniemy grudkom
żelatyny w
masie śmietanowej, zyskując jednocześnie puszysty,
śmietanowy krem. Masę wykładamy na wystudzonym cieście a wierzch posypujemy tartą
czekoladą. Ciasto
śliwkowe z
bitą śmietaną jest rewelacyjne. Kwaskowa
słodycz śliwek ożywia smak
śmietanki, wzmocnionej delikatnie
czekoladą.