ßßß Cookit - przepis na Pyszne śliwkowe ciasto z bitą śmietaną

Pyszne śliwkowe ciasto z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Późnym latem i jesienią, nie mogę odczepić się od aromatycznych śliwek. Nałogowo robię z nich ciasta, nalewki i wina. Śliwkowiec z bitą śmietaną to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli raz go spróbujecie, zawsze będziecie wracać do tego przepisu w okresie, kiedy śliwki są świeżutkie i dojrzałe. Gorąco polecam!!!
Składniki na ciasto
5 jaj
2,5 szklanki mąki
1 masło roślinne (250 gram)
3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z połowy cytryny lub aromat o smaku owocowym
szczypta soli
około 1 kg dojrzałych śliwek
500 ml śmietanki kremowej
1/3 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy do śmietany
2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w ciepłej wodzie (około 1/5 szklanki)
1/4 tabliczki tartej czekolady
Wykonanie ciasta śliwkowego
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach około 25 cm x 40 cm smarujemy tłuszczem. Miksujemy masło do konsystencji kremu. Dodajemy cukier i całe jaja i krótko miksujemy, nie martwiąc się grudkami masła. Dosypujemy mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i solą i wyrabiamy robotem, do momentu, jak tylko ciasto zamieni się w gładką kremową masę. Z praktyki wiem, że trwa to kilka sekund. Nie przesadzamy z miksowaniem i przekładamy masę do formy. Na wierzchu układamy śliwki bez pestek, brzuszkami do góry. Posypujemy owoce drobnym cukrem i wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut.
W wysokiej misie ubijamy śmietankę. Kiedy zgęstnieje do konsystencji kremu, dodajemy po trochu cukier puder. Na koniec dolewamy dobrze rozpuszczoną żelatynę (dobrze trzymać ją w dodatkowym naczyniu z ciepłą wodą, by zbyt szybko nie żelowała). Łatwiej łączy się żelatynę, dodając do jej zawartości część ubitej śmietany i dopiero po ich wymieszaniu wlewamy do pozostałej ubitej śmietanki i chwilę miksujemy całość. W ten sposób zapobiegniemy grudkom żelatyny w masie śmietanowej, zyskując jednocześnie puszysty, śmietanowy krem. Masę wykładamy na wystudzonym cieście a wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto śliwkowe z bitą śmietaną jest rewelacyjne. Kwaskowa słodycz śliwek ożywia smak śmietanki, wzmocnionej delikatnie czekoladą.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/09/pyszne-sliwkowe-ciasto-z-bita-smietana.html