Wykonanie
Rolada biszkoptowa z kremem
śliwkowym z nutą
cynamonu i
bitą śmietaną
Biszkopt:6 jaj12 dkg
mąki18 dkg
cukru6 łyżek
wodycukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
śliwkowy:300g
śliwek300ml
śmietany kremówki1/2 szkl
cukrucukier waniliowy duży5 łyżeczek
żelatynysok wyciśnięty z połowy
cytrynykawałek laski
cynamonuDo dekoracji:250 ml kremówkiop.
Śnieżki2 łyzki
cukru pudruśliwkaSposób przygotowania przepisu:
Biszkopt: Do
żółtek dodać
cukier kryształ ,
cukier waniliowy ,
wodę wszystko utrzeć do białości:–
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi
żółtkami– Z
białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną– Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący
biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.Krem:
Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl
wody, dodać
cukier,
sok z cytryny i
cynamon, zagotować, gotować aż
śliwki zaczną się rozpadać. Wyjąć
cynamon,
śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko,
żelatynę namoczyć w małej ilości
wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić połączyć z masą
śliwkową.Na wystudzony
biszkopt wyłożyć masę
śliwkową , zwinąć roladę.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.
