ßßß Cookit - przepis na Rolada śliwkowa

Rolada śliwkowa

nazwa

Wykonanie

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną
Biszkopt:
6 jaj
12 dkg mąki
18 dkg cukru
6 łyżek wody
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śliwkowy:
300g śliwek
300ml śmietany kremówki
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy duży
5 łyżeczek żelatyny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kawałek laski cynamonu
Do dekoracji:
250 ml kremówki
op. Śnieżki
2 łyzki cukru pudru
śliwka
Sposób przygotowania przepisu:
Biszkopt: Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
– Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
– Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.
Krem: Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, zagotować, gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić połączyć z masą śliwkową.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śliwkową , zwinąć roladę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/rolada-sliwkowa