Wykonanie
Propozycja na bardzo szybkie i sycące danie wegetariańskie.Niezbędne składniki:1 szklanka
ryżu basmati (dokładnie umyty)
sól do smaku1/2 szklanki przegotowanego
groszku z puszkiok. 150 g.
serka paneer pokrojonego w małą kostkęśrednia
cebulka pokrojona w cieniutkie
pióra1 łyżka pasty
czosnkowo imbirowej1-2 zielone
chili drobno pokrojone
olej do smażeniaświeża posiekana
kolendraPrzyprawy: 1/2 łyżeczki nasion
kozieradki, 3 strąki zielonego
kardamonu, 2 cm kawałek
cynamonu, 1
goździk, 1
liść laurowy, nasiona
kozieradki.

Przygotowanie:Na dosyć dużej patelni rozgrzewamy
olej, po czym dodajemy
przyprawy:
kardamon,
cynamon. Kiedy będą już oddawać ładny zapach, dodajemy
cebulkę, pastę
czosnkowo -
imbirową,
chili. Smażymy na dosyć małym ogniu, tak, aby
cebulka była przezroczysta, ale żeby nie zmieniła koloru - powinna zostać jasna - smażymy ok. 5-7 minut. Następnym etapem jest dodanie
ryżu i pół łyżeczki
soli- dokładnie mieszamy go z
cebulką i
przyprawami, ta, aby nie przylegał, ani nie był posklejany, można tutaj dodać trochę
oleju. Dolewamy od razu 2 szklanki
wody, mieszamy, przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu aż
ryż wchłonie
wodę i będzie dobrze ugotowany.
Potem dodajemy
groszek i pokrojony w kostkę paneer, ponownie przykrywamy na 2-3 minuty. Po tym czasie wyłączamy płomień, delikatnie mieszamy całość, aby paneer i
groszek rozłożyły się równomiernie. Trzeba to robić uważnie, aby paneer nie rozpadł się. Na samym końcu dodajemy sporo zielonej posiekanej
kolendry.Smacznego i udanego weekendu!
Kasia