ßßß Cookit - przepis na Pilaw z serkiem indyjskim paneer / Paneer pulao

Pilaw z serkiem indyjskim paneer / Paneer pulao

nazwa

Wykonanie

Propozycja na bardzo szybkie i sycące danie wegetariańskie.
Niezbędne składniki:
1 szklanka ryżu basmati (dokładnie umyty)
sól do smaku
1/2 szklanki przegotowanego groszku z puszki
ok. 150 g. serka paneer pokrojonego w małą kostkę
średnia cebulka pokrojona w cieniutkie pióra
1 łyżka pasty czosnkowo imbirowej
1-2 zielone chili drobno pokrojone
olej do smażenia
świeża posiekana kolendra
Przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 3 strąki zielonego kardamonu, 2 cm kawałek cynamonu, 1 goździk, 1 liść laurowy, nasiona kozieradki.
Przygotowanie:
Na dosyć dużej patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy przyprawy: kardamon, cynamon. Kiedy będą już oddawać ładny zapach, dodajemy cebulkę, pastę czosnkowo - imbirową, chili. Smażymy na dosyć małym ogniu, tak, aby cebulka była przezroczysta, ale żeby nie zmieniła koloru - powinna zostać jasna - smażymy ok. 5-7 minut. Następnym etapem jest dodanie ryżu i pół łyżeczki soli- dokładnie mieszamy go z cebulką i przyprawami, ta, aby nie przylegał, ani nie był posklejany, można tutaj dodać trochę oleju. Dolewamy od razu 2 szklanki wody, mieszamy, przykrywamy i trzymamy na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie wodę i będzie dobrze ugotowany. Potem dodajemy groszek i pokrojony w kostkę paneer, ponownie przykrywamy na 2-3 minuty. Po tym czasie wyłączamy płomień, delikatnie mieszamy całość, aby paneer i groszek rozłożyły się równomiernie. Trzeba to robić uważnie, aby paneer nie rozpadł się. Na samym końcu dodajemy sporo zielonej posiekanej kolendry.
Smacznego i udanego weekendu! Kasia
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/11/pilaw-z-serkiem-paneer-paneer-pulao.html