Wykonanie
Spieszę Wam donieść, że cudownie gotuje mi się w obecnej kuchni, sasasasasa!:) Przede mną jeszcze trochę przestawiania, zanim wszystkie talerze, szklanki i inne miseczki znajdą swoje miejsce na stałe ale układ jest super. wszystko mam w zasięgu ręki, jest przestronnie i jasno! No mówię Wam, cudnie:) Dzisiaj na przykład mam dla Was jednogarnkowe (jednopatelniowe?) danie z
cukinii w towarzystwie
tuńczyka i
kukurydzy. Bardzo łatwe i szybkie a do tego zdrowe i pyszne, które powstało pierwszego dnia po przeprowadzce. A raczej pierwszej nocy, gdyż miałam potrzebę ugotowania obiadu do pracy. Rozpakowanie gratów szło jednak niespiesznie, więc zanim udało mi się odnaleźć w czeluściach kartonów rzeczy z kuchni, zastała mnie północ. Cisza, za oknem księżyc, za plecami kilkadziesiąt kartonów czekających na dalsze rozpakowanie, kuchnia i ja. Zapach prażonych na patelni przypraw podziałał na mnie bardzo uspokajająco. Na samo wspomnienie się pod nosem uśmiecham. Wszystko działo się spokojnie, bez pośpiechu w zupełnej prawie ciszy. Najpierw
cebula z
czosnkiem potem przyprawy, kolejno
cukinia,
kukurydza,
tuńczyk i coraz większa harmonia, coraz głębszy smak. Na końcu świeże
zioła i gotowe... Radość dla oczu, rozkosz dla podniebienia. Czego chcieć więcej? No może kieliszek białego schłodzonego
wina lub szklankę
wody z
cytryną i
miętą;)Przyniosłam to danie do pracy już dwa
razy, za każdym razem częstując inne osoby (bo ja lubię na kimś sprawdzić czy się udało ;)))) no i według ich opinii się udało, bardzo nawet więc się nie bójcie spróbować:)Dzisiaj mam w planie tartę wytrawną...
Kurki,
boczek, karmelizowana
cebula...takie połączenie mi po głowie śmiga więc sprawdzę co z tego wyjdzie. A od piątku.... URLOP! Postaram się jednak wcześniej coś przygotować, żebyście
mieli co czytać i gotować jak ja
będę się smażyć na plaży;)



Składniki: na 2-3 porcje500 g
cukinii1/2 niezbyt dużej
cebuli2 duże ząbki
czosnku2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszkuszczypta
pieprzu cayenne lub sproszkowanej
papryczki chilli1/2 łyżeczki
curry1/2 szklanki
kukurydzy z puszki1/2 puszki
tuńczyka w sosie własnym1/2 szklanki passaty lub 1,5 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz3 łyżki
oliwy do smażenia1 łyżka
fetypo 1 łyżce świeżych listków
bazylii i
natki pietruszki drobno posiekanychsok z połowy
cytrynyDo podania:
ryż,
kasza jaglana, komosa ryżowa,
makaron.Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę,
czosnek przeciśnij przez praskę a
cukinię umyj przekrój na wzdłuż na 4 części i pokrój w plasterki.Wlej
oliwę na głęboką patelnię i od razu dodaj
cebulę i
czosnek. Jak
cebula się zeszkli dodaj
przyprawy i smaż na małym ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając aby nic nie przywarło do dna patelni. Zapach będzie wspaniały! :)Następnie dodaj passatę lub koncentrat i przesmaż całość przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj
cukinię i smaż przez kilka minut aż lekko zmięknie ale pozostanie jędrna i chrupka.Na ostatnie 5 minut dodaj
kukurydzę i
tuńczyka aby się podgrzały oraz
fetę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku
solą i
pieprzem i dodaj posiekane
zioła i
sok z cytryny. Całość wymieszaj i wcinaj ze smakiem! :)
