ßßß Cookit - przepis na Duszona sarnina z korzenną nutą:)

Duszona sarnina z korzenną nutą:)

nazwa

Wykonanie

No i jest! Udziec z sarniny, który dostałam od znajomych doczekał się podania na stół. Długo rozmyślałam co z nim zrobić. Chciałam upiec ale mój obecny piekarnik jest zbyt mały, a poza pieczeniem nic mi wtedy nie przychodziło do głowy. W końcu zluzowałam mięso z kości (co łatwym zadaniem nie było) i postanowiłam udusić. Jak wyszło? Naprawdę fajnie, dlatego też swoje pierwsze podejście do dziczyzny uważam za bardzo udane:)
Składniki: na 4 porcje
600 g sarniny (z udźca)
2 małe marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
łodyga selera naciowego lub kawałek bulwy
2 szalotki
duży ząbek czosnku
3 ziarna jałowca
szczypta cynamonu mielonego
2 goździki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
mała gałązka świeżego rozmarynu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok 2 szklanek wody
2 łyżki mąki
dwa listki laurowe
3 łyżki oliwy do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obierzcie i pokrójcie w kawałki mniej więcej jednakowej wielkości a szalotki w nieco mniejszą kostkę.
Mięso wyjmijcie z lodówki na 30 minut przed smażeniem, umyjcie, osuszcie i pokrójcie w spore kawałki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie szalotki i dodajcie pokrojone warzywa. Smażcie przez 2 minuty po czym wyjmijcie z garnka. Na tym samym tłuszczu zrumieńcie mięso z każdej strony - najlepiej partiami, żeby się smażyło a nie gotowało.
Włóżcie do garnka o grubym dnie wszystkie zrumienione kawałki mięsa i przesmażone warzywa. Oprószcie całość dwoma łyżkami maki, zalejcie winem i wymieszajcie.
Zmniejszcie gaz i mieszajcie aż alkohol odparuje.
Wlejcie tyle wody aby przykryła mięso. Dodajcie koncentrat i pozostałe przyprawy - poza rozmarynem (on wyląduje w garnku pod koniec duszenia) - wymieszajcie całość, przykryjcie pokrywką i niech się dusi na malutkim ogniu.
Na ostatnie 15 minut duszenia, jak mięso będzie już wystarczająco miękkie, dodajcie rozmaryn. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Na moim talerzu pojawiła się w towarzystwie kapusty pekińskiej z groszkiem i mięta na ciepło ale świetna będzie modra kapusta i kopytka:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/10/duszona-sarnina-z-korzenna-nuta.html