Wykonanie
Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, podawana na zimno i ciesząca się coraz większym powodzeniem również u Nas. Jej główne składniki to
surowe warzywa,
oliwa, namoczony w wodzie
chleb i
ocet. Fantastyczne jest to, że NIE wymaga gotowania! Wystarczy wszystko zmiksować, wpakować do lodówki w celu schłodzenia i podawać samą lub z dodatkami:) Idealna - moim zdaniem - opcja na smaczny, zdrowy, sycący i TANI posiłek, który dodatkowo orzeźwi nasz organizm, kiedy na termometrze zaczyna brakować kresek, wskazujących stopień możliwych poparzeń, jeśli wystawimy Nasze pyszczki na zewnątrz;)) Mi osobiście nie uśmiecha się stanie przy garach albo piekarniku podczas, gdy słońce bezlitośnie zaciska Nas w swoim promiennych objęciach. W taką pogodę należy się chłodzić, nie tylko z zewnątrz ale i od środka. I dlaczego mielibyśmy nie robić tego przy pomocy obiadu a nie zwykłej, nudnej szklanki zimnej
wody:) Ja zdecydowanie wybieram tę opcję! I następnym razem zabiorę ją również na działkę....grillowe ciężkie
karkówki już mi się przejadły. Zanim powiecie, że "surowa" zupa jest be, kupcie kilka produktów, zmiksujcie, schłodźcie i spróbujcie a gwarantuję Wam, że polubicie ten przepis równie mocno jak Ja:)


Składniki:5 bardzo dojrzałych
pomidorów1 duża
czerwona papryka1 świeży
ogórek1
cebula (czerwona albo biała)2-3 ząbki
czosnkudwie łyżki
oliwy z oliwekdwie łyżki
octu balsamicznegoocet z
czerwonego wina do smakukawałek
chleba, ciabaty lub
bułkigarść liści
kolendry opcjonalnie
sól,
pieprz
Przygotowanie:Obierzcie
czosnek, oraz
cebulę i pokrójcie ją na spore kawałki. Tak samo postąpcie z
pomidorami i
papryką pozbawioną gniazda nasiennego. Obierzcie
ogórka i wydrążcie z niego pestki. Teraz wystarczy włożyć wszystko do robota i dokładnie zmiksować. Następnie dodajcie
oliwę,
ocet balsamiczny,
kolendrę jeśli chcecie i namoczone w wodzie
pieczywo (ja wybrałam razową
bułkę, z której zrobiłam grzanki) i jeszcze raz wszystko zmiksujcie. Doprawcie do smaku
solą i
pieprzem oraz
octem winnym jeśli jest taka potrzeba.



Pamiętajcie o schłodzeniu gazpacho przed podaniem! Możecie także podać różne dodatki, np.
oliwki, ugotowane
jajko, podsmażony
boczek, grzanki, drobno posiekaną
paprykę czy
ogórka. Opcji jest bardzo wiele:)

