ßßß
Orientalne przyprawy i dania to moje klimaty. Często wracam do kuchni chińskiej, bo przygotowanie dań nie zajmuje dużo czasu. Dziś bardzo standardowy przepis z kurczakiem w roli głównej. W zasadzie następnym razem kupię wołowinie albo wieprzowinę smak będzie bardziej konkretny i wyrazisty. Co do warzyw możecie dowolnie komponować swoja własna mieszankę ja wyjęłam wszystko to co miałam pod ręką w lodówce.
Składniki :250g piersi z kurczaka1 marchewkaPół selera1 cebulapół pora1 czerwona paprykapół szklanki grzybów Mun2 ząbki czosnku
Przyprawy: curry, imbir, papryka chilli, sól pieprz sos sojowyPrzygotowanie :1. Zaczynamy od zalania grzybów Mun gorąca wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli marchewkę, seler, paprykę kroimy w słupki, tylko por w talarki.2. Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
3. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli.4. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek idolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.5. Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.6. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
7. Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas wodą.8. Dusimy ok. 15-20 minut. W razie potrzebydoprawiamy do smaku przyprawami.9. Podajemy z ryżem.S M A C Z N E G O ! ! !