ßßß
Już od jakiegoś czasu chodziła za mną własna, chrupiąca granola. Taka, w której wiem co się znajduję, z ulubionymi składnikami. Długo zastanawiałam się nad zastąpieniem cukru miodem, jednak doszłam do wniosku, że połączenie miód-kakao do mnie nie przemawia...Crunchy wyszło bardzo chrupiące, idealne do porannego jogurtu :-) Składniki można dowolnie modyfikować wedle osobistych upodobań. Polecam!Składniki na ok. 2 litry granoli:szklanka płatków owsianych,szklanka otrębów owsianych,120-170 g brązowego cukru,pół szklanki suszonej żurawiny,garść orzechów piniowych,łyżeczka gałki muszkatałowej,garść suszonych moreli ( u mnie suszone na słońcu)garść suszonych śliwekgarść jagód goji,pół szklanki posiekanych orzechów nerkowych,2 łyżki kakao,pół szklanki wody,3/4 szklanki śmietanki kokosowej,2 łyżki oleju z orzechów włoskich,łyżka ekstraktu z wanilii,cynamon,garść migdałów posiekanych
Wykonanie:Zmieszać płatki, kakao, gałkę muszkatałową, cynamon, otręby, orzechy, żurawinę. Śliwki i morele pokroić, dołączyć do pozostałych składników. Dodać śmietankę kokosową, ekstrakty z wanilii i olej.W rondelku zagotować wodę stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania syropu (ja dodawałam cukier na ,,wyczucie". Połączyć z resztą, zmieszać, przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min, mieszając średnio co 10 minut.Jagody goji dodać na ostatnie 10-15 minut pieczenia.Smacznego chrupania!

