Wykonanie

Już od jakiegoś czasu chodziła za mną własna, chrupiąca granola. Taka, w której wiem co się znajduję, z ulubionymi składnikami. Długo zastanawiałam się nad zastąpieniem
cukru miodem, jednak
doszłam do wniosku, że połączenie
miód-
kakao do mnie nie przemawia...Crunchy wyszło bardzo chrupiące, idealne do porannego
jogurtu :-) Składniki można dowolnie modyfikować wedle osobistych upodobań. Polecam!Składniki na ok. 2 litry granoli:szklanka
płatków owsianych,szklanka
otrębów owsianych,120-170 g
brązowego cukru,pół szklanki
suszonej żurawiny,garść
orzechów piniowych,łyżeczka
gałki muszkatałowej,garść
suszonych moreli ( u mnie suszone na słońcu)garść suszonych
śliwekgarść
jagód goji,pół szklanki posiekanych
orzechów nerkowych,2 łyżki
kakao,pół szklanki
wody,3/4 szklanki
śmietanki kokosowej,2 łyżki
oleju z
orzechów włoskich,łyżka ekstraktu z
wanilii,
cynamon,garść
migdałów posiekanych

Wykonanie:Zmieszać
płatki,
kakao,
gałkę muszkatałową,
cynamon,
otręby,
orzechy,
żurawinę.
Śliwki i
morele pokroić, dołączyć do pozostałych składników. Dodać
śmietankę kokosową, ekstrakty z
wanilii i
olej.W rondelku zagotować
wodę stopniowo dodawać
cukier aż do uzyskania
syropu (ja dodawałam
cukier na ,,wyczucie". Połączyć z resztą, zmieszać, przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min, mieszając średnio co 10 minut.
Jagody goji dodać na ostatnie 10-15 minut pieczenia.Smacznego chrupania!


