Wykonanie
Już chyba nigdy nie kupię gotowego musli/granoli. Ta jest pierwszą jaką zrobiłam, a zarazem najlepszą jaką w życiu
jadłam.
Serio. Nie żałujcie pinionżka, bo warto, wychodzi bardzo dużo pysznie zdrowej mieszanki, która w połączeniu z mlekiem/jogurtem robi dzień dobry już na starcie.

Źródło.- 3,5 szklanki
płatków owsianych- 1 szklanka
migdałów- 1/4 szklanki pestek
słonecznika- 1/4 szklanki pestek dyni- 1 szklanka
włoskich orzechów- 1,5 szklanki
suszonych moreli- 0,5 szklanki
brązowego cukru- 2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżki
oleju- 0,5 szklanki
syropu klonowego/miodu (może być nieco mniej)
Cukier wymieszać w misce z
cynamonem. Wsypać
płatki owsiane,
pestki słonecznika,
orzechy pokrojone na pół oraz
migdały w całości i pokrojone na połówki lub ćwiartki
morele( uwaga!
morele najlepiej dodać do już upieczonej granoli, bo za bardzo się.spieką).Na małym gazie w rondelku rozgrzać
olej, połączyć go z
syropem klonowym (lub
miodem). Dokładnie wymieszać. Polać tą miksturą zawartość miski i dokładnie wymieszać wszystko razem.Wysypać granolę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zapiekać przez 25 minut w 180 stopniach. Przemieszać w trakcie zapiekania przynajmniej raz. Po wyjęciu z piekarnika wystudzoną granolę przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.