Wykonanie
Moi
drodzy, była chwila przerwy, ale czas wrócić.Idą zmiany, może nie drastyczne ale jednak. Będzie więcej zdrowych, dietetycznych przepisów, co nie znaczy mniej smacznych. Tradycyjnie będzie raz słodko raz pieprznie.Wynika to z faktu, że postanowiłam troszkę popracować nad kondycją, i nad kilogramami. Jest
plan jest cel, silnej woli mam nadzieję nie zabraknie ;-). Tymczasem zapraszam na pyszną
sałatkę z
bobem pęczakiem i
miętą. Znajdziecie w niej także odrobinę
kolendry surowego ogórka i pyszny dressing
jogurtowy.150 g
kaszy pęczak2 małe
surowe ogórkiszklanka
bobuświeża
miętaświeża
kolendrasól,
pieprzDressing150g
jogurtu naturalnego1 przeciśnięty ząbek
czosnkupieprz,
sólKaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ( uważajcie aby nie rozgotować) Odsączamy z ozostałej
wody i przekładamy do miski aby ostygła.
Bób gotujemy z w posłodzonej i osoonej wodzie na pół miękko. Kiedy ostygnie obieramy ze skórki.
Ogórka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Mięte i
kolendrę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z wystudzoną
kaszą. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Wkładamy do lodówki aby się przegryzło.Podajemy z dressingiem
jogurtowymPęczakPęczak (w niektórych regionach Polski – np. na Lubelszczyźnie – występuje także forma pęcak) jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jest on niesłusznie traktowany jako
przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród
kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się
kaszę jęczmienną perłową i
kaszę jęczmienną łamaną.Więcej o
kaszy możecie przeczytać TU
Kasza dla figury i zdrowiaPod względem wartości odżywczej
kasze przewyższają
ryż,
makaron i
ziemniaki. Są bogatym źródłem
skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej
kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.W skład
kasz wchodzą witaminy z grupy B: B 1 (tiamina), B 2 (ryboflawina), PP (niacyna), B 6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę
mięśni (w tym
sercowego).
Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Kaszę powinni jeść:nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby
serca i układu krążenia -
kasze mają dużo potasu i bardzo mało
sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),osoby zagrożone anemią - np.
kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,diabetycy -
kasze zawierają dużo
skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we
krwi,dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci -
kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.htmlanemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenieWartości odżywcze
kasz -
KASZA manna, jęczmienna, gryczana,
kuskus, kukurydziana, jaglana
kasza,
kasza gryczana,
kasza jaglana,
kasza jęczmienna,
kasza manna,
kuskus, wartość odżywcza
Kasza gryczana, jęczmienna,
manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło
mówi, że od
kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre
kasze mogą nam zaszkodzić.Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia,
kasza jaglana z prosa,
manna i
kuskus z pszenicy.
Kukurydza jest surowcem do produkcji
kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się
kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju
kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym
kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana zapiekana z
jabłkamiKasza dla figury i zdrowiaPod względem wartości odżywczej
kasze przewyższają
ryż,
makaron i
ziemniaki. Są bogatym źródłem
skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej
kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.W skład
kasz wchodzą witaminy z grupy B: B 1 (tiamina), B 2 (ryboflawina), PP (niacyna), B 6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę
mięśni (w tym
sercowego).
Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Kaszę powinni jeść:nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby
serca i układu krążenia -
kasze mają dużo potasu i bardzo mało
sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),osoby zagrożone anemią - np.
kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,diabetycy -
kasze zawierają dużo
skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we
krwi,dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci -
kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.htmlanemia, zdrowe diety, zdrowe jedzenieWartości odżywcze
kasz -
KASZA manna, jęczmienna, gryczana,
kuskus, kukurydziana, jaglana
kasza,
kasza gryczana,
kasza jaglana,
kasza jęczmienna,
kasza manna,
kuskus, wartość odżywcza
Kasza gryczana, jęczmienna,
manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło
mówi, że od
kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre
kasze mogą nam zaszkodzić.Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia,
kasza jaglana z prosa,
manna i
kuskus z pszenicy.
Kukurydza jest surowcem do produkcji
kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się
kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju
kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym
kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana zapiekana z
jabłkamiKasza dla figury i zdrowiaPod względem wartości odżywczej
kasze przewyższają
ryż,
makaron i
ziemniaki. Są bogatym źródłem
skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej
kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.W skład
kasz wchodzą witaminy z grupy B: B 1 (tiamina), B 2 (ryboflawina), PP (niacyna), B 6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę
mięśni (w tym
sercowego).
Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Kaszę powinni jeść:nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby
serca i układu krążenia -
kasze mają dużo potasu i bardzo mało
sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),osoby zagrożone anemią - np.
kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,diabetycy -
kasze zawierają dużo
skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we
krwi,dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci -
kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html