Wykonanie
Prosty i bardzo smaczny… bardzo, bardzo smaczny torcik z masą
śmietanową. Talentu plastycznego u mnie niewiele a jeszcze mniej cierpliwości u konsumentów mojego kulinarnego talentu:) Wiem, że „jemy także oczami” ale oczy moich domowników są mniej żarłoczne niż brzuchy i jak zwykle nie miałam czasu na wyszukane dekoracje:)Już przywykłam do tych ciągłych pytań typu:” czy już gotowy”, „można spróbować…”? ale i tak patrząc na idealne wypieki innych i trochę mi żal, że znowu dałam się poganiać.Torcik zdecydowanie polecam – pyszny!Składniki na
biszkopt:
jajka – 4 szt,
mąka pszenna – 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki,
cukier- 1 szklanka,
kakao – 1 kopiasta łyżka,
rum – 2 łyżki,
olejek rumowy – 1 kropla,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczkatłuszcz do wysmarowania tortownicy,
bułka tarta do tortownicy.Składniki na poncz:
herbata mocna – 1 szklanka,
rum – 1 łyżka,
cukier 1 łyżeczka.Składniki na krem:
śmietana 36% – 0,5 l,
cukier – 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy – 1 łyżeczka,
żelatyna – 2 łyżeczki.Dodatkowo:
galaretka cytrynowa – 1 szt,masa karmelowa- 1/3 puszkiczarne
herbatniki typu Oreo – 1 paczka.Przygotowanie:
Jaja ubić z
cukrem na puszystą masę (
jajka powinny
mieć temperaturę pokojową) Obie
mąki wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Do ubitych jaj wsypać
mąkę i wlać dwie łyżki
rumu oraz kroplę
olejku. Wymieszać dokładnie a
potem przelać do natłuszczonej i wysypanej
bułką tarta tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piec w temperaturze ok 180 przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.Zaparzyć
herbatę. Wystudzić, posłodzić i wymieszać z
rumem. Spodnią część
biszkoptu nasączyć połową
herbaty.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Śmietanę ubić z
cukrem i dodać
cukier wanilinowy.
Żelatynę zalać wrzątkiem i rozrobić. Wystudzoną
żelatynę wymieszać delikatnie z ubitą
śmietaną.Nasączoną spodnią część
biszkoptu grubo posmarować masą karmelową. Na karmelu rozprowadzić 1/3
bitej śmietany. Na
śmietanie poukładać kawałki pokrojonej
galaretki i zalać kolejną porcją
śmietany. Przykryć drugim
biszkoptowym blatem. Nasączyć drugą część
biszkoptu,
potem posmarować delikatnie karmelem i całość przykryć resztą
bitej śmietany.Ułożyć na wierzchy
tortu kawałki
galaretki a boki oprószyć pokruszonymi
ciastkami. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa śmietanowa dobrze stężała. Smacznego!