ßßß Cookit - przepis na Prosty torcik z masą śmietanową

Prosty torcik z masą śmietanową

nazwa

Wykonanie

Prosty i bardzo smaczny… bardzo, bardzo smaczny torcik z masą śmietanową. Talentu plastycznego u mnie niewiele a jeszcze mniej cierpliwości u konsumentów mojego kulinarnego talentu:) Wiem, że „jemy także oczami” ale oczy moich domowników są mniej żarłoczne niż brzuchy i jak zwykle nie miałam czasu na wyszukane dekoracje:)
Już przywykłam do tych ciągłych pytań typu:” czy już gotowy”, „można spróbować…”? ale i tak patrząc na idealne wypieki innych i trochę mi żal, że znowu dałam się poganiać.
Torcik zdecydowanie polecam – pyszny!
Składniki na biszkopt:
jajka – 4 szt,
mąka pszenna – 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki,
cukier- 1 szklanka,
kakao – 1 kopiasta łyżka,
rum – 2 łyżki,
olejek rumowy – 1 kropla,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
tłuszcz do wysmarowania tortownicy,
bułka tarta do tortownicy.
Składniki na poncz:
herbata mocna – 1 szklanka,
rum – 1 łyżka,
cukier 1 łyżeczka.
Składniki na krem:
śmietana 36% – 0,5 l,
cukier – 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy – 1 łyżeczka,
żelatyna – 2 łyżeczki.
Dodatkowo:
galaretka cytrynowa – 1 szt,
masa karmelowa- 1/3 puszki
czarne herbatniki typu Oreo – 1 paczka.
Przygotowanie:
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jajka powinny mieć temperaturę pokojową) Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jaj wsypać mąkę i wlać dwie łyżki rumu oraz kroplę olejku. Wymieszać dokładnie a potem przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piec w temperaturze ok 180 przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
Zaparzyć herbatę. Wystudzić, posłodzić i wymieszać z rumem. Spodnią część biszkoptu nasączyć połową herbaty. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Śmietanę ubić z cukrem i dodać cukier wanilinowy. Żelatynę zalać wrzątkiem i rozrobić. Wystudzoną żelatynę wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną.
Nasączoną spodnią część biszkoptu grubo posmarować masą karmelową. Na karmelu rozprowadzić 1/3 bitej śmietany. Na śmietanie poukładać kawałki pokrojonej galaretki i zalać kolejną porcją śmietany. Przykryć drugim biszkoptowym blatem. Nasączyć drugą część biszkoptu, potem posmarować delikatnie karmelem i całość przykryć resztą bitej śmietany.
Ułożyć na wierzchy tortu kawałki galaretki a boki oprószyć pokruszonymi ciastkami. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa śmietanowa dobrze stężała. Smacznego!
Źródło:http://galantyna.pl/2014/12/prosty-torcik-z-masa-smietanowa