Wykonanie
Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-)Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi.Zachęciłam Was?
Składniki:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanejok. 300ml
majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie
Winiary)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 mały
cukier wanilinowy1 czubata łyżka
kakaoWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier,
cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno:
żółtka, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce
majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne.Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy, a następnie posypujemy
cukrem pudrem.