ßßß Cookit - przepis na ucierana babka z majonezem

ucierana babka z majonezem

nazwa

Wykonanie

[Przepis inspirowany jest przepisem z bloga Smakołyki Bereniki .]
składniki:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
ok. 3/4 szklanki cukru
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
4 łyżki majonezu
dowolna konfitura owocowa [u mnie truskawkowa]
Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz majonezem na puszystą masę. Do masy tej dodawać porcjami mąkę i ucierać dalej. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze trochę majonezu.
Do gęstej części ciasta dodawać stopniowo ubite wcześniej białka i mieszać łyżką [jako że ciasto jest naprawdę gęste polecam na początek posłużyć się mikserem do mieszania; potem, gdy dodamy już część białek i ciasto zrobi się bardziej płynne, należy domieszać resztę białek łyżką].
Spód podłużnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem. Ponad połowę ciasta wylać do blaszki, nałożyć łyżeczką na środek konfiturę owocową [ja nalałem za mało ciasta na spód, stąd dżem jest bliżej spodu]. Zalać pozostałym ciastem.
Babkę piec przez ok. 45-55 min. w 180 o C (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). Babkę należy studzić stopniowo w piekarniku, gdyż zbyt szybkie jej wyjęcie może spowodować, że ciasto upadnie.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/01/babka-z-majonezem.html