Wykonanie
[Przepis inspirowany jest przepisem z bloga Smakołyki Bereniki .]
składniki:szklanka
mąki pszennejszklanka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczenia4
jajkaok. 3/4 szklanki
cukru2-3 łyżeczki
cukru wanilinowego (opcjonalnie)4 łyżki
majonezudowolna
konfitura owocowa [u mnie truskawkowa]Oba rodzaje
mąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Ubić
białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę porcji
cukru.
Żółtka utrzeć z
cukrem,
cukrem wanilinowym oraz
majonezem na puszystą masę. Do masy tej dodawać porcjami
mąkę i ucierać dalej. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze trochę
majonezu.Do gęstej części ciasta dodawać stopniowo ubite wcześniej
białka i mieszać łyżką [jako że ciasto jest naprawdę gęste polecam na początek posłużyć się mikserem do mieszania;
potem, gdy dodamy już część
białek i ciasto
zrobi się bardziej płynne, należy domieszać resztę
białek łyżką].Spód podłużnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować
masłem. Ponad połowę ciasta wylać do blaszki, nałożyć łyżeczką na środek
konfiturę owocową [ja nalałem za mało ciasta na spód, stąd
dżem jest bliżej
spodu]. Zalać pozostałym
ciastem.Babkę piec przez ok. 45-55 min. w 180 o C (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). Babkę należy studzić stopniowo w piekarniku, gdyż zbyt szybkie jej wyjęcie może spowodować, że ciasto upadnie.