To moja propozycja babki wielkanocnej. Smaczna i prosta w wykonaniu. Nie tylko wygląda apetycznie, ale i smakuje. To moja propozycja babki marmurowej.Składniki:1 szklanka mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej4 jajka200 gram masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru1 cukier wanilinowyDodatkowo:tabliczka białej lub karmelowej czekolady1/5 szklanki kremówkigotowe kwiatki do ozdobyWykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać powoli obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie równe porcje i do jednej z nich dodać kakao. Do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian masę jasną i ciemną. Pieczemy ok. 45 minut w temp. + 180 st.C. Patyczkiem sprawdzamy czy babka się upiekła.PolewaW kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Gotową masą czekoladową smarujemy babkę. Ozdabiamy. Smacznego :)