Wykonanie
Na niedzielny podwieczorek postanowiłam zaserwować babkę marmurkową. Już podczas pieczenia cały dom przeszedł jej zapachem. Po wyjęciu nie pozwoliliśmy jej na samotność. Zanim zdążyła ostygnąć, jej wielkość zmniejszyła się o połowę. Polecam Wam ten przepis, ta babka to doskonały dodatek do pysznej
herbatki.

SKŁADNIKI1 szkl.
mąki pszennej;10 łyżek
mąki ziemniaczanej;20 dag
margaryny;15 łyżek
cukru;4
jaja;0,5 szkl.
mleka;
cukier wanilinowy;1-2 łyżki
kakao;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;WYKONANIE
Margarynę ucieramy z
cukrami. Dodajemy
żółtka, przesianą
mąkę z proszkiem i ciągle ucieramy do uzyskania puszystej masy.
Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z masą.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z
ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do keksówki a do reszty dodajemy
kakao. Masę z
kakao wlewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min, do „suchego patyczka”. Smacznego!