Wykonanie
W drugi dzień świąt
jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą
makową. Mam nadzieję, że "
makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą
makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D

Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :)

Składniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)200 g
margaryny1 puszka masy makowej Helio200 g drobnego
cukru170 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej3
jajka8 g
cukru wanilinowego11/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Do miski przekładamy 200 g
miękkiej margaryny, dodajemy drobny
cukier,
cukier waniliowy i wbijamy 3
jajka. Całość dokładnie miksujemy.Następnie stopniowo dosypujemy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej
margaryną i obsypanej
kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę
makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z
ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę
makową - stąd moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapianą masą
makową".

Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie.Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować.


Smacznego* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy