ßßß Cookit - przepis na Ciasto z zatapianą masą makową. Pyszne ciasto z makiem.

Ciasto z zatapianą masą makową. Pyszne ciasto z makiem.

nazwa

Wykonanie

W drugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że "makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D
Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :)
Składniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)
200 g margaryny
1 puszka masy makowej Helio
200 g drobnego cukru
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
8 g cukru wanilinowego
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy.
Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową - stąd moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapianą masą makową".
Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie.
Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować.
Smacznego
* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/03/Ciasto-z-zatapiana-masa-makowa-Pyszne-ciasto-z.html