ßßß
 
            
         Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :)
Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :) Składniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)200 g margaryny1 puszka masy makowej Helio200 g drobnego cukru170 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej3 jajka8 g cukru wanilinowego11/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy.Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową - stąd moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapianą masą makową".
Składniki: (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24)200 g margaryny1 puszka masy makowej Helio200 g drobnego cukru170 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej3 jajka8 g cukru wanilinowego11/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny, dodajemy drobny cukier, cukier waniliowy i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy.Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób aby zostawić widoczne miejsca z ciastem. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie masę makową - stąd moja nazwa ciasta "Ciasto z zatapianą masą makową". Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie.Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować.
Ciasto pieczemy około 45 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie.Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować.
 Smacznego* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy
Smacznego* przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy