ßßß
Parę lat temu jadłam tak przygotowanego kurczaka u koleżanki i tak ni stąd, ni zowąd przypomniał mi się ten smak i sięgnęłam po prawie zapomniany przepis. Polecam, smaczny, soczysty i taki trochę inny.Składniki:kurczak – 1 szt,przecier pomidorowy – 1 kopiata łyżka,pasta z papryki wędzonej (u mnie ostra) – 1 kopiata łyżka,keczup – 1 kopiata łyżka,jogurt naturalny – 300 ml,czosnek – 2 ząbki,sól do smaku,olej – 2 łyżki,lubczyk 3 gałązki,cebula – 2 szt,marchew – 1 szt.Przygotowanie:Kurczaka umyć. Ugotować gar wody i wsadzić kurczaka do wrzątku. Dodać lubczyk, cebulę, marchew i posolić. Gotować ok 20 – 25 minut, aby mięso było jeszcze twardawe. Wyjąć kurczaka i ostudzić. Przygotować pastę do nasmarowania mięsa – wymieszać razem, keczup, pastę z papryki, zmiażdżony czosnek, olej, przecier pomidorowy i jogurt. Natrzeć kurczaka ze wszystkich stron grubą warstwą i odstawić na 30-40 minut, żeby tak postał w temperaturze pokojowej. Następnie ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-50 minut. Temperatura nie może być bardzo wysoka, wystarczy – 140-160 stopni. Od czasu do czasu polewać mięso powstającym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami.