Wykonanie

Parę lat temu
jadłam tak przygotowanego
kurczaka u koleżanki i tak ni stąd, ni zowąd przypomniał mi się ten smak i sięgnęłam po prawie zapomniany przepis. Polecam, smaczny, soczysty i taki trochę inny.Składniki:
kurczak – 1 szt,
przecier pomidorowy – 1 kopiata łyżka,pasta z
papryki wędzonej (u mnie ostra) – 1 kopiata łyżka,
keczup – 1 kopiata łyżka,
jogurt naturalny – 300 ml,
czosnek – 2 ząbki,
sól do smaku,
olej – 2 łyżki,
lubczyk 3 gałązki,
cebula – 2 szt,
marchew – 1 szt.Przygotowanie:
Kurczaka umyć. Ugotować gar
wody i wsadzić
kurczaka do wrzątku. Dodać
lubczyk,
cebulę,
marchew i posolić. Gotować ok 20 – 25 minut, aby
mięso było jeszcze twardawe. Wyjąć
kurczaka i ostudzić. Przygotować pastę do nasmarowania
mięsa – wymieszać razem,
keczup, pastę z
papryki, zmiażdżony
czosnek,
olej,
przecier pomidorowy i
jogurt. Natrzeć
kurczaka ze wszystkich stron grubą warstwą i odstawić na 30-40 minut, żeby tak postał w temperaturze pokojowej. Następnie ułożyć
kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-50 minut. Temperatura nie może być bardzo wysoka, wystarczy – 140-160 stopni. Od czasu do czasu polewać
mięso powstającym sosem. Podawać np. z ziemniaczkami.