ßßß
Ponadto takie chili mam też inne zalety, nie wymaga użycia wielu naczyń, a więc mało pozostaje do mycia. Szybko się je robi a jeszcze szybciej zjada.
Składniki:cebula – 3 szt,papryka żółta – 3 szt,fasola szparagowa – 40 dkg,mięso mielone wołowe – 30 dkg,czosnek – 2 ząbki,koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,pomidory krojone z puszki – 1 puszka,olej do smażeniafasola czerwona – 1 szklanka,kukurydza w puszce – 1 puszka,kumin – 1/2 łyżeczki,papryka ostra – 1/2 łyżeczki,papryka słodka mielona – 1 łyżka,pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki,natka pietruszki – 2 gałązki,sól do smaku.Przygotowanie:Cebule obrać z łusek i pokroić w piórka. Wyciąć gniazda nasienne z papryki i pokroić ją w słupki. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, potem dodać paprykę i smażyć. Fasolę szparagową odmiana ” Mamut” umyć, odciąć końcówki i oczyścić z włókien. Pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Dodać do cebuli i smażyć razem kilka minut. Posolić. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Podlać połową szklanki wody i doprawić kuminem. Dusić na małym ogniu dopóki fasolka nie zmięknie. Na oleju podsmażyć mięso z czosnkiem a potem dołożyć je do warzyw. Dodać szklankę odcedzonej kukurydzy z puszki. Dusić dalej przez mniej więcej 10-15 minut. Ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę, ewentualnie fasolkę z puszki dodać do chili na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy, aby się nie rozgotowała. Całość doprawić do smaku słodką papryką, ostrą papryką i pieprzem cayenne. Podawać na gorąco udekorowane zieloną pietruszką.