Wykonanie
Zdecydowanie polecam takie
chili z mamutem to smaczne danie jednogarnkowe, są warzywa, jest
mięso i jest smak. Danie bardzo sycące, choć dzięki dodaniu
fasolki szparagowej mamut znacznie odchudzone.
Ponadto takie
chili mam też inne zalety, nie wymaga użycia wielu naczyń, a więc mało pozostaje do mycia. Szybko się je robi a jeszcze szybciej zjada.
Składniki:
cebula – 3 szt,
papryka żółta – 3 szt,
fasola szparagowa – 40 dkg,
mięso mielone wołowe – 30 dkg,
czosnek – 2 ząbki,
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,
pomidory krojone z puszki – 1 puszka,
olej do smażenia
fasola czerwona – 1 szklanka,
kukurydza w puszce – 1 puszka,kumin – 1/2 łyżeczki,
papryka ostra – 1/2 łyżeczki,
papryka słodka mielona – 1 łyżka,
pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki – 2 gałązki,
sól do smaku.Przygotowanie:
Cebule obrać z łusek i pokroić w piórka. Wyciąć gniazda nasienne z
papryki i pokroić ją w słupki. Na odrobinie
oleju zeszklić
cebulę,
potem dodać
paprykę i smażyć.
Fasolę szparagową odmiana ” Mamut” umyć, odciąć końcówki i oczyścić z włókien. Pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Dodać do
cebuli i smażyć razem kilka minut. Posolić. Dodać
pomidory z puszki oraz
przecier pomidorowy. Podlać połową szklanki
wody i doprawić kuminem. Dusić na małym ogniu dopóki
fasolka nie zmięknie. Na
oleju podsmażyć
mięso z
czosnkiem a
potem dołożyć je do warzyw. Dodać szklankę odcedzonej
kukurydzy z puszki. Dusić dalej przez mniej więcej 10-15 minut. Ugotowaną wcześniej
czerwoną fasolę, ewentualnie
fasolkę z puszki dodać do
chili na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy, aby się nie rozgotowała. Całość doprawić do smaku
słodką papryką,
ostrą papryką i
pieprzem cayenne. Podawać na gorąco udekorowane zieloną
pietruszką.