ßßß Cookit - przepis na Chili con carne z mamutem

Chili con carne z mamutem

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie polecam takie chili z mamutem to smaczne danie jednogarnkowe, są warzywa, jest mięso i jest smak. Danie bardzo sycące, choć dzięki dodaniu fasolki szparagowej mamut znacznie odchudzone.
Ponadto takie chili mam też inne zalety, nie wymaga użycia wielu naczyń, a więc mało pozostaje do mycia. Szybko się je robi a jeszcze szybciej zjada.
Składniki:
cebula – 3 szt,
papryka żółta – 3 szt,
fasola szparagowa – 40 dkg,
mięso mielone wołowe – 30 dkg,
czosnek – 2 ząbki,
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka,
pomidory krojone z puszki – 1 puszka,
olej do smażenia
fasola czerwona – 1 szklanka,
kukurydza w puszce – 1 puszka,
kumin – 1/2 łyżeczki,
papryka ostra – 1/2 łyżeczki,
papryka słodka mielona – 1 łyżka,
pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki – 2 gałązki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Cebule obrać z łusek i pokroić w piórka. Wyciąć gniazda nasienne z papryki i pokroić ją w słupki. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, potem dodać paprykę i smażyć. Fasolę szparagową odmiana ” Mamut” umyć, odciąć końcówki i oczyścić z włókien. Pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Dodać do cebuli i smażyć razem kilka minut. Posolić. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Podlać połową szklanki wody i doprawić kuminem. Dusić na małym ogniu dopóki fasolka nie zmięknie. Na oleju podsmażyć mięso z czosnkiem a potem dołożyć je do warzyw. Dodać szklankę odcedzonej kukurydzy z puszki. Dusić dalej przez mniej więcej 10-15 minut. Ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę, ewentualnie fasolkę z puszki dodać do chili na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy, aby się nie rozgotowała. Całość doprawić do smaku słodką papryką, ostrą papryką i pieprzem cayenne. Podawać na gorąco udekorowane zieloną pietruszką.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/chili-con-carne-z-mamutem