Wykonanie
Nie jest to prawdziwe leczo, które dla mnie oznacza połączenie
pomidorów,
papryki i
cebuli z dodatkiem
kiełbasy, ale i trudno o jeden, uniwersalny przepis. Proponowane dziś przeze mnie danie jednogarnkowe jest treściwe i stosunkowo niskokaloryczne. Teraz, gdy stragany uginają się od
cukinii,
papryki i pachnących
pomidorów gruntowych, szkoda nie korzystać.Składniki:3
papryki [≈ 800 g]1 duża
cukinia [≈ 650 g]3 średnie
cebule [≈ 300 g]4 ząbki
czosnku9 mięsistych
pomidorów gruntowych typu paluszki [≈ 1,1 kg]300 g
pieczarek3 małe
kiełbasy śląskie1 mały
koncentrat pomidorowy [70 g], można się bez niego obyć, ale poprawia smak daniakilka łyżek
olejusól,
pieprz,
chili -
pieprz cayenne,
ostra papryka,
słodka papryka [wg uznania]
natka pietruszki do dekoracjiopcjonalnie: czuszka lub inna
ostra paprykaWykonanie:
Cebule posiekać [używam malaksera].
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Pieczarki i
kiełbasę pokroić w kostkę [odłożyć do oddzielnych naczyń, gdyż będą smażone oddzielnie].Na ≈ 3 łyżkach
oleju usmażyć
cebulę - niech się lekko zrumieni. Odłożyć do garnka. Następnie, na dodatkowej 1 łyżce
oleju usmażyć
kiełbasę - także do zrumienienia, włożyć do garnka.W dalszej kolejności na patelnię wsypać pokrojone malakserem
pieczarki [nie potrzeba już tłuszczu, patelnia będzie natłuszczona po smażeniu
kiełbasy, ponadto
pieczarki szybko puszczą sok]. Smażyć, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru [
pieczarki będą podduszone] . Odłożyć do garnka.
Pomidory włożyć na malaksera i rozdrobnić na puree [ew. drobno pokroić], dodać do garnka.Wszystkie składniki w garnku, wraz z dodaną
cukinią,
koncentratem pomidorowym i
czosnkiem dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojoną
paprykę i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem warto posypać posiekaną
natką pietruszki.