ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Nie jest to prawdziwe leczo, które dla mnie oznacza połączenie pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem kiełbasy, ale i trudno o jeden, uniwersalny przepis. Proponowane dziś przeze mnie danie jednogarnkowe jest treściwe i stosunkowo niskokaloryczne. Teraz, gdy stragany uginają się od cukinii, papryki i pachnących pomidorów gruntowych, szkoda nie korzystać.
Składniki:
3 papryki [≈ 800 g]
1 duża cukinia [≈ 650 g]
3 średnie cebule [≈ 300 g]
4 ząbki czosnku
9 mięsistych pomidorów gruntowych typu paluszki [≈ 1,1 kg]
300 g pieczarek
3 małe kiełbasy śląskie
1 mały koncentrat pomidorowy [70 g], można się bez niego obyć, ale poprawia smak dania
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, chili - pieprz cayenne, ostra papryka, słodka papryka [wg uznania]
natka pietruszki do dekoracji
opcjonalnie: czuszka lub inna ostra papryka
Wykonanie:
Cebule posiekać [używam malaksera]. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę [odłożyć do oddzielnych naczyń, gdyż będą smażone oddzielnie].
Na ≈ 3 łyżkach oleju usmażyć cebulę - niech się lekko zrumieni. Odłożyć do garnka. Następnie, na dodatkowej 1 łyżce oleju usmażyć kiełbasę - także do zrumienienia, włożyć do garnka.
W dalszej kolejności na patelnię wsypać pokrojone malakserem pieczarki [nie potrzeba już tłuszczu, patelnia będzie natłuszczona po smażeniu kiełbasy, ponadto pieczarki szybko puszczą sok]. Smażyć, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru [pieczarki będą podduszone] . Odłożyć do garnka.
Pomidory włożyć na malaksera i rozdrobnić na puree [ew. drobno pokroić], dodać do garnka.
Wszystkie składniki w garnku, wraz z dodaną cukinią, koncentratem pomidorowym i czosnkiem dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać pokrojoną paprykę i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/leczo-z-cukinia.html