Wykonanie


ciasto:500 g
mąki1 szkl
mleka30 g
drożdży50 g
oleju1 łyżka
cukruszczypta
solinadzienie1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebula1
marchewkagarść
grzybów suszonychszczypta
kminkusólpieprz ziołowy staropolski3-4 łyżki
oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z
grzybkówwoda do podlania1
jajkoGrzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty
wywar,
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną
wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na
oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną
kapustę i startą na tarce o dużych oczkach
marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać
wywarem z
grzybków i
wodą. Dodać
kminek i
pieprz do smaku, dusić
kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze
wodą. Pod koniec dobrze odparować.
Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie
mleko wymieszać z
drożdżami i
cukrem. Do
mąki dodać
olej,
sól, rozrobione
drożdże z
cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać
mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.Do wystudzonej
kapusty dodać
jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości
brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić
kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości) Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym
jajkiem.Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 30- 35 min. po 10 min można zmniejszyć temperaturę do 150st. Na kulebiaku zrobić 2-3 otwory by parował przez nie w czasie pieczenia i nie pękłtego typu kulebiak pochodzi z podlasia


