Wykonanie


ciasto:500 g
mąki1 szkl
mleka20 g
drożdży50 g
margaryny1 łyżka
cukruszczypta
solinadzienie1,30 kg
kapustykiszonej1 duża
cebula2
marchewki40 g
grzybków suszonychszczypta
kminkusólpieprz3-4 łyżki
olejuwywar z
grzybkówwoda do podlania1
jajko
Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty
wywar,
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną
wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3
razy wypłukaną
kapustę i startą na tarce o dużych oczkach
marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać
wywarem z
grzybków i
wodą.

Dodać
kminek i
pieprz do smaku, dusić
kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze
wodą. Pod koniec dobrze odparować.
Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie
mleko wymieszać z
drożdżami i
cukrem,
margarynę rozpuścić. Do
mąki dodać
sól, rozrobione
drożdże z
cukrem i roztopioną
margarynę, wyrobić ciasto.Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać
mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.Do wystudzonej
kapusty dodać
jajko i wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości
brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić
kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym
jajkiem.Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym
jajkiemWstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 40-45 min.



