Wykonanie


ciasto:1 kg
mąki2 szkl
mleka60 g
drożdży100 g
oleju2 łyżka
cukruszczypta
solinadzienie1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebula1
marchewkagarść
grzybów suszonychszczypta
kminkusólpieprz ziołowy staropolski3-4 łyżki
oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z
grzybkówwoda do podlania1
jajkoGrzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty
wywar.
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną
wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na
oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną
kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach
marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać
wywarem z
grzybków i
wodą. Dodać
kminek i
pieprz do smaku, dusić
kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze
wodą. Pod koniec dobrze odparować.
Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie
mleko wymieszać z
drożdżami i
cukrem. Do
mąki dodać
olej,
sól, rozrobione
drożdże z
cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać
mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.Do wystudzonej
kapusty dodać
jajko i wymieszać. Ciasto wałkować na ok 4 mm kroić w trójkąty równoboczne . Nakładać nadzienie i sklejać składając w stożek paszteciki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec ok 15 min w temp 160 st. Na złoty kolor.Podawać do barszczyku.