Wykonanie
ciasto1,5 szkl
mąkiszczypta
solipół
margaryny1
jajkoszczypta
proszku do pieczeniasólpieprz ziołowynadzienie;100 g
kurek2 małe udka ok 500 gpół
cebuli2 ząbki
czosnkupieprz ziołowy staropolski300 ml
śmietany 18%tłuszcz do smażenia1
jajkosólszczypta
chili w płatkach50 g
sera żółtegonatka pietruszkiświeże
oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami)Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem.Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki.Udka umyć, oddzielić
mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek drobniutko posiekać ,
kurki opłukać pod bieżącą
wodą i pokroić jeśli są spore.Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć
cebulę i
czosnek, po chwili
mięso , kiedy
mięso zaczyna już się smażyć dodać
kurki i
przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru
soków, po czym wyłączyć ogień.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, dodać
sól i
pieprz i
chili do smaku.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min.Wyjąć, włożyć
mięso z kurkami, oblać
śmietaną z
jajkiem posypać
serem żółtym i
oregano.Zapiec przez ok 20 min.