Wykonanie
Bardzo lubię
tuńczyka i jak tylko
Basia powiedziała mi o tej tarcie od razu czułam jej smak. Pyszna, choć... zapomniałam dodać
przecieru pomidorowego - więc na blogu pojawią się dwie wersje :P Ta i kolejna, za jakiś czas, już taka jak ma być, czyli z przecierem :) Może nawet ładniej by wyglądała z przecierem, ale...choć sam wygląd może Was nie zachęcać to uwierzcie, że jest bardzo dobra! :)Połówek marzył o czerwonym barszczu do tego, bo idealnie by mu się to
smakowo komponowało... :) Fajna sprawa na spotkanie ze znajomymi :) Polecam!
Potrzebujemy:ciasto:- 10 czubatych łyżek
mąki,- 1
margaryna,- 4
żółtka,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,-
sól,nadzienie:- 2 puszki
tuńczyka w kawałkach,- 2 duże
cebule,- 80g
migdałów w płatkach,- 200g
sera żółtego,- 400ml
śmietany 18%,- 4
jajka,-
sól,-
pieprz,-
zioła prowansalskie.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Podzielić na pół. Połówkę zamrozić (na kolejny raz), a drugą połówkę umieścić na ok. 30min w lodówce.
Migdały prażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Przysmażyć na
oliwie do zarumienienia.
Tuńczyka przełożyć do miski i lekko rozdrobnić. Dodać
cebulę i
migdały.
Żółty ser zetrzeć na tarce na grubszych oczkach i dodać do
tuńczyka. Wbić
jajka, dodać
śmietanę i wszystko wymieszać. Doprawić
solą,
pieprzem i dodać
zioła. Wymieszać.Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Na ciasto wylać masę z
tuńczyka. Piec ok. 40min w 170st.