Wykonanie


naleśniki:0,5 szkl
mleka0,5 szkl
wody1
jajkomąkaszczypta
soli1 łyżeczka
cukrunadzienie zielone:300 g liści
buraka naciowego lub
szpinaku1 szkl
mleka1 łyżeczka
solipieprzpieprz ziołowy staroplski

pół
cebuli2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu jabłkowego3 łyżki
mąki ziemniaczanejnadzienie czerwone:1
burak ćwikłowy pieczony lub gotowany150 g
kefiru1
jajko1 łyżka
octu1 łyżka
cukrupieprz1 łyżka
mąkikilka plasterków
boczku
2 plastry
cebulibrązowy cukierser mozzarella tarty ok 50 g
oreganoPrzygotować naleśniki , rozbić
jajko, rozmącić , dodać
mleko,
cukier,
sól i
wodę oraz
mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej
śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych.nadzienie zielone:
Buraki naciowe lub
szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać
mleko, dodać
cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać
przyprawy i
mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować aż powstanie zielony
budyń,W razie potrzeby doprawć do smaku.nadzienie czerwone:
Buraka przekroić na kawałki, włozyćdo blendera, dodać
kefir,
jajko i również zmiksować, Doprawić do smaku
octem,
cukrem i
pieprzem. Dodać
mąkę, wymieszać. Nastawić na ogień i mieszać aż zgęstnieje.Duży naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać
serem i
oregano.Na patelni przyrumienić
boczek, posypać
cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z
cebulką po rozdzieleniu na krążki.Ułożyć
boczek i krążki
cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez ok 20 - 25 min
