ßßß

naleśniki:0,5 szkl mleka0,5 szkl wody1 jajkomąkaszczypta soli1 łyżeczka cukrunadzienie zielone:300 g liści buraka naciowego lub szpinaku1 szkl mleka1 łyżeczka solipieprzpieprz ziołowy staroplski
pół cebuli2 łyżki oliwy1 łyżka octu jabłkowego3 łyżki mąki ziemniaczanejnadzienie czerwone:1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany150 g kefiru1 jajko1 łyżka octu1 łyżka cukrupieprz1 łyżka mąkikilka plasterków boczku
2 plastry cebulibrązowy cukierser mozzarella tarty ok 50 goreganoPrzygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych.nadzienie zielone:
Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować aż powstanie zielony budyń,W razie potrzeby doprawć do smaku.nadzienie czerwone:Buraka przekroić na kawałki, włozyćdo blendera, dodać kefir, jajko i również zmiksować, Doprawić do smaku octem, cukrem i pieprzem. Dodać mąkę, wymieszać. Nastawić na ogień i mieszać aż zgęstnieje.Duży naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano.Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki.Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez ok 20 - 25 min