Wykonanie
Kiedy dawno dawno temu zobaczyłam tę pizzę na
śniadaniowym blogu Marty, wiedziałam, że koniecznie muszę jej kiedyś spróbować. Nie wiem tylko dlaczego to "kiedyś" nastąpiła dopiero teraz. To spotkanie moich dwóch kulinarnych miłości - pizzy i
jajek. Ciasto przygotowałam w sobotę wieczorem, a w niedzielę rano (no, powiedzmy bardziej w południe) szybko przygotowałam składniki i za chwilę pizza była gotowa.

Składniki (1 pizza o średnicy 30 cm):- ciasto:1 szklanka
mąki (+ do wyrabiania ciasta)6 g świeżych
drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)niepełna łyżeczka
cukruniepełna łyżeczka
soli100 ml ciepłej
wody (domieszałam odrobinę
mleka)2 łyżki
oliwy-dodatki:1-2 łyżki kwaśnej
śmietany3 plasterki
boczku usmażone na rumiano i chrupkokulka
mozzarelli3
jajkacebula dymkasól,
pieprzPrzygotowanie:Ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce do rana. W misce wymieszaj
mąkę i
sól. Do mniejszego naczynia wkrusz
drożdże, posyp
cukrem i zalej ciepłą (nie gorącą)
wodą, poczekaj paręnaście minut aż
drożdże zaczną pracować. Następnie zrób wgłębienie w
mące i wsyp
drożdżowy zaczyn, dodać
oliwę. Mieszaj łyżką, a kiedy ciasto będzie w miarę zwarte, przełóż na posypany
mąką blat blat i wyrabiaj dłonią ok 10 minut. Przyznam, że czasem, kiedy mam lenia biorę mikser ze spiralną końcówką i większość wyrabiania załatwia za mnie właśnie on. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i pozwól wyrastać do 1 godziny. Jeśli przygotowujesz ciasto dzień wcześniej, to możesz przechować je w większym woreczku na mrożonki pozostawiając nieco miejsca na rosnące wciąż ciasto. Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg około 30 cm. Ja ostatnio robię to na papierze do pieczenia, który
potem wraz z pizzą przekładam na rozgrzaną blachę, ale wymaga to nieco wprawy. Możesz dodawać przybranie już po rozłożeniu ciasta na blasze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230'C. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienką warstwą
śmietanę, następnie rozsyp tartą
mozzarellę. Ja przy okazji tego kroku formuję trzy miejsca na
jajka, gdzie
sera jest nieco mniej. Następnie dodaj
boczek i wbij
jajka. Posyp
pieprzem i
solą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut (u mnie 13). Upieczoną pizzę posyp posiekaną
dymką. M m m ! Smacznego życzyć nie muszę.
