ßßß
Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Fasolka po bretońsku
Składniki
Fasola
Kiełbasa
Boczek wędzony
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Mąka
Sól
Pieprz
Chili
Kolendra
Oregano
Bazylia
Cukier
Natka pietruszki
Wykonanie
400 g
fasoli
Jaś200 g
kiełbasy
dobrej200 g
boczku wędzonego
1 duża
cebula
koncentrat pomidorowy
ok 3 łyżki3 łyżki
mąki
sól
pieprz
1
papryczka chili
kolendra
oregano
bazylia
łyżeczka
cukru
natka pietruszki
Fasolę
namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą
wodą
i ugotować do miękkości.
Wody
powinno na koniec zostać tyle by
fasola
nie pływała a byla w niej zanurzona. W razie czego można dolać również rosołu. Dodać
przyprawy
po szczypcie
ziół
i drobniutko posiekaną
papryczkę chili
, nie dodawać
soli
.
Boczek
i
kiełbasę
pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z
wędliny
przyrumienić drobno posiekaną
cebulę
. Dodać do
fasoli
razem z tłuszczem. Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną
wody
i z
mąką
.. Doprawić
fasolkę
. Posolić i dodać
cukier
do smaku. Przed podaniem posypać
natką pietruszki
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/05/fasolka-po-bretonsku.html
Przepisy powiązane
797.Fasolka po bretońsku z szybkowara
Leczo
Fasola z pomidorami a'la luna
fasolka po bretonsku
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
Składniki powiązane (0)