ßßß
400 g fasoli Jaś200 g kiełbasy dobrej200 g boczku wędzonego1 duża cebulakoncentrat pomidorowy ok 3 łyżki3 łyżki mąkisólpieprz1 papryczka chilikolendraoreganobazyliałyżeczka cukrunatka pietruszkiFasolę namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości.Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla w niej zanurzona. W razie czego można dolać również rosołu. Dodać przyprawy po szczypcie ziół i drobniutko posiekaną papryczkę chili , nie dodawać soli.Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z tłuszczem. Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.