ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

400 g fasoli Jaś
200 g kiełbasy dobrej
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula
koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
3 łyżki mąki
sól
pieprz
1 papryczka chili
kolendra
oregano
bazylia
łyżeczka cukru
natka pietruszki
Fasolę namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości.
Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla w niej zanurzona. W razie czego można dolać również rosołu. Dodać przyprawy po szczypcie ziół i drobniutko posiekaną papryczkę chili , nie dodawać soli.
Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z tłuszczem. Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/05/fasolka-po-bretonsku.html