Wykonanie

500 g
wieprzowiny (
szynka,
łopatka)
sólpieprzmąka do panierowaniaszczypta
oreganoszczypta
majerankupół
cebuli3 ząbki
czosnku2 ziarenka
ziela angielskiegomąka do panierowania
sos pieczarkowy;200 g
pieczarekpół
cebuli200 ml
śmietany1 łyżka
mąki kukurydzianejszczypta
chili w płatkach
majeranekpieprz ziołowypieprz czarnyWieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak
schabowe . Panierować w
mące (do
mąki można dodać odrobinę
soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą
wodą i dodać do
mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę ,
czosnek posiekać, dodać do
mięsa i podlać ok 3/4 szkl
wody. Dodać
przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje.
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki,
cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku
solą pieprzem,
majerankiem i
chili, dodać trochę sosu od
mięsa, podprawić
śmietaną wymieszaną z
mąką kukurydzianą i zagotować.Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z
cykorii z
bakaliami.