ßßß
500 g wieprzowiny (szynka, łopatka)sólpieprzmąka do panierowaniaszczypta oreganoszczypta majerankupół cebuli3 ząbki czosnku2 ziarenka ziela angielskiegomąka do panierowaniasos pieczarkowy;200 g pieczarekpół cebuli200 ml śmietany1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta chili w płatkachmajeranekpieprz ziołowypieprz czarnyWieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje.Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami.