Wykonanie
1
dorsz ok 300 g1
marchewka1
pietruszka1
cebula5 łyżeczek
żelatynysólpieprzsok z cytrynygroszek konserwowy
natka pietruszkilistek laurowyziele angielskie 3-4 ziarna
Dorsza umyć, oczyścić,
Marchewkę i
pietruszkę obrać włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół
cebulę,
listek laurowy i
ziele angielskie, na wolnym ogniu ugotować
wywar z warzyw.Warzywa wyjąć z
wody, włożyć
rybę, można przeciąć na pół. Gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąć
rybę na talerz,
wywar przecedzić i dodać
żelatynę, doprawić do smaku
solą pieprzem i
sokiem z cytryny. Mieszać co jakiś czas aż
żelatyna się rozpuści, przestudzić.W szklaneczki lub małe filiżanki ułożyć dekoracyjnie pokrojone warzywa,
natkę pietruszki i oczyszczoną z ości
rybę. Zalać przestudzoną
galaretką i wystudzić. Następnego dnia ogrzać szklaneczki w ciepłej wodzie i wyjąć tymbaliki. Ustawić na półmisku, udekorować
natką pietruszki i plasterkami
cytryny.