Wykonanie

1 kg
buraków1 głowa
karpia2
marchewkipietruszkacebulawywar z gotowanych
grzybówsólpieprzcukierocet jabłkowylistek laurowyziele angielskie2 łyżki ciemnego
oleju rzepakowego1/4
cebulinatka pietruszkiBuraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać
cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki
octu, wymieszać i odstawić.Do garnka wlać ok 4 l
wody, włożyć
włoszczyznę listek laurowy i
ziele angielskie, gotować ok 20 min, następnie włożyć głowę
karpia (mogą być dwie, lub z innych ryb) Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne 20-30 min. Wyjąć
włoszczyznę i głowę, dodać
buraczki,
wywar z
grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną
cebulkę na
oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku
pieprzem,
solą,
cukrem i
octem jabłkowym. Posypać
natką pietruszki.Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami, kulebiakiem lub kluseczkami.