ßßß Cookit - przepis na Barszczyk czerwony w sam raz na wigilijny stół:)

Barszczyk czerwony w sam raz na wigilijny stół:)

nazwa

Wykonanie

Jedni podają krem z grzybów, inni aromatyczną zupę rybną, a u Nas zawsze zgodnie z rodzinną tradycją jest barszczyk czerwony z uszkami. Pamiętam z dzieciństwa, że mama gotowała przepyszny! Jednak, nie wiem jak, dlaczego i skąd, coraz częściej zaczął się pojawiać z dodatkiem jakichś koncentratów czy innych gotowych barszczyków z torebki....Pytałam jak to możliwe, że kiedyś prawdziwy barszcz z buraków, który fantastycznie smakował nie potrzebował żadnych ulepszaczy?! Tęskniłam za tamtym smakiem, więc postanowiłam opracować własny przepis na doskonały barszczyk bez używania "gotowców" jako wykończenia. Metodą prób i błędów, na przemian używając octu, soku z cytryny i w końcu octu balsamicznego udało się! Wyszedł! Ciemno bordowy, klarowny, aromatyczny i - jak dla mnie - doskonały w smaku. Podstawą są pieczone dzień wcześniej buraki i esencjonalny bulion warzywny. Po resztę tajnych składników mojego doskonałego barszczyku zapraszam poniżej:)
Składniki:
4 duże buraki (najlepiej jednej wielkości, wtedy wszystkie równo się upieką)
kilka suszonych podgrzybków
1 ząbek czosnku
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka suszonego majeranku
kilka łyżek octu balsamicznego
cukier
sól
pieprz
Bulion warzywny: dwie marchewki, dwie pietruszki, 3 gałązki świeżego majeranku, kilka gałązek natki pietruszki, mała cebula*.
* cebulkę dodatkowo możecie opalić nad gazem...będzie bardziej aromatyczna.
Przygotowanie:
Buraki owińcie w folię aluminiową i pieczcie w temperaturze 200 stopni do miękkości. Po upieczeniu i ostygnięciu wstawcie na noc do lodówki...nabiorą wtedy jeszcze mocniejszego smaku i aromatu.
Bulion również możecie przygotować dzień wcześniej, np. po wstawieniu buraków do pieca.
Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie.
Buraki obierzcie ze skóry i pokrójcie na dowolnej wielkości kawałki.
Włóżcie do garnka, dodajcie listki laurowe, ziele angielskie, lekko rozgnieciony ząbek czosnku oraz namoczone wcześniej grzyby. Zalejcie całość odcedzonym z warzyw bulionem i wstawcie na średni gaz.
Gotujcie ok 15 minut, dodając następnie ocet i suszony majeranek. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujcie jeszcze przez 10 minut.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/12/barszczyk-czerwony-w-sam-raz-na.html