Wykonanie
Jedni podają krem z
grzybów, inni aromatyczną zupę
rybną, a u Nas zawsze zgodnie z rodzinną tradycją jest barszczyk czerwony z uszkami. Pamiętam z dzieciństwa, że mama gotowała przepyszny! Jednak, nie wiem jak, dlaczego i skąd, coraz częściej zaczął się pojawiać z dodatkiem jakichś koncentratów czy innych gotowych barszczyków z
torebki....Pytałam jak to możliwe, że kiedyś prawdziwy barszcz z
buraków, który fantastycznie smakował nie potrzebował żadnych ulepszaczy?! Tęskniłam za tamtym smakiem, więc postanowiłam opracować własny przepis na doskonały barszczyk bez używania "gotowców" jako wykończenia. Metodą prób i błędów, na przemian używając
octu,
soku z cytryny i w końcu
octu balsamicznego udało się! Wyszedł! Ciemno bordowy, klarowny, aromatyczny i - jak dla mnie - doskonały w smaku. Podstawą są pieczone dzień wcześniej
buraki i esencjonalny
bulion warzywny. Po resztę tajnych składników mojego doskonałego barszczyku zapraszam poniżej:)


Składniki:4 duże
buraki (najlepiej jednej wielkości, wtedy wszystkie równo się upieką)kilka suszonych podgrzybków1 ząbek
czosnku3
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiegołyżka suszonego
majerankukilka łyżek
octu balsamicznegocukiersólpieprzBulion warzywny: dwie
marchewki, dwie
pietruszki, 3 gałązki świeżego
majeranku, kilka gałązek
natki pietruszki, mała
cebula*.*
cebulkę dodatkowo możecie opalić nad gazem...będzie bardziej aromatyczna.Przygotowanie:
Buraki owińcie w folię aluminiową i pieczcie w temperaturze 200 stopni do miękkości. Po upieczeniu i ostygnięciu wstawcie na noc do lodówki...nabiorą wtedy jeszcze mocniejszego smaku i aromatu.
Bulion również możecie przygotować dzień wcześniej, np. po wstawieniu
buraków do pieca.Namoczcie
grzyby w ciepłej wodzie.
Buraki obierzcie ze skóry i pokrójcie na dowolnej wielkości kawałki.Włóżcie do garnka, dodajcie
listki laurowe,
ziele angielskie, lekko rozgnieciony ząbek
czosnku oraz namoczone wcześniej
grzyby. Zalejcie całość odcedzonym z
warzyw bulionem i wstawcie na średni gaz.Gotujcie ok 15 minut, dodając następnie
ocet i suszony
majeranek. Doprawcie do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem. Gotujcie jeszcze przez 10 minut.