ßßß
200 g wieprzowiny łopatka150 g kiełbasy podwawelskiej1 szkl drobnej fasoli3-4 ziemniaki1 marchewka1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżeczki koncentratu1 łyżka mąkisólpieprzmajeranekszczypta bazyliinatka pietruszki i koperFasolę namoczyć na całą noc. Mięso pokroić w kostkę i przyrumienić porządnie. przełożyć razem z tłuszczem do garnka z odcedzoną fasolą, na tej samej patelni przysmaczyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać do garnka, zalać wodą ok 2 l . Gotować ok 20 min. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić dodać do zupy, dodać przyprawy gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z koncentratem pomidorowym i odrobiną wody, dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować.Posypać natką pietruszki i koperkiem.