Wykonanie


na ciasto450 g
mąki1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli300 ml wrzątkunadzienieżołądki i
serca drobiowe ok 500 g1
marchew1
pietruszka1
cebulaziele angielskiesuszone
ogórki kiszone ok 1 łyżka
listek laurowy2 szkl
kaszy gryczanej1
jajkosólpieprzŻołądki i
serca oczyścić , włożyć do garnka , dodać warzywa,
ziele angielskie i
listek laurowy. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Wyłowić warzywa i
podroby,
ziele angielskie i listek usunąć, Uzupełnić
wywar wodą do uzyskania 1 litra płynu. Zagotować, wsypać
kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć pokrywą i odstawić na 20 min.
Podroby i warzywa zemleć w maszynce do
mięsa, dodać do
kaszy, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
jajko, suszone
ogórki i wymieszać.Do
maki dodać
sól i
olej, zaparzyć wrzątkiem i zagnieść ciastoWałkować , wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przysmażoną na tłuszczu
cebulką.
