ßßß

na ciasto450 g mąki1 łyżka oleju1 łyżeczka soli300 ml wrzątkunadzienieżołądki i serca drobiowe ok 500 g1 marchew1 pietruszka1 cebulaziele angielskiesuszone ogórki kiszone ok 1 łyżkalistek laurowy2 szkl kaszy gryczanej1 jajkosólpieprzŻołądki i serca oczyścić , włożyć do garnka , dodać warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Wyłowić warzywa i podroby, ziele angielskie i listek usunąć, Uzupełnić wywar wodą do uzyskania 1 litra płynu. Zagotować, wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć pokrywą i odstawić na 20 min.Podroby i warzywa zemleć w maszynce do mięsa, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone ogórki i wymieszać.Do maki dodać sól i olej, zaparzyć wrzątkiem i zagnieść ciastoWałkować , wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przysmażoną na tłuszczu cebulką.