na ciasto3 szkl mąkipół margarynypól szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany4 żółtka na kruszonkę2 szkl mąkipół szkl cukrupół margaryny1 żółtkoszczypta cynamonupianka z jabłkami1,5 kg jabłekcynamon3/4 szkl cukru5 białek2 kisiele cytrynowe na lukier3/4 szkl cukru3-4 łyżki wodysok z połowy cytrynyCiasto zagnieść, i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor ok 20 min w temp 200 st.Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z margaryną, cukrem, cynamonem i żółtkiem.Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałeczki zasypać kisielem i cynamonem, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier i jeszcze ubijać aż piana stanie si bardzo sprężysta. Dodać pianę do jabłek, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch posypać kruszonką.Całość piec ok 40 min.Po wystudzeniu ciasta przygotować lukier. Wsypać cukier do naczynia, zalać niewielką ilością wody tak by powstała gęsta cukrowa masa. Wstawić na ogień i gotować syrop do nitki. Dodać sok z cytryny i ucierać łyżką az masa zacznie gęstnieć i stanie się biała. Szybko polać szarlotkę.