Wykonanie
Z okazji Światowego Dnia
Jabłka upiekłam szarlotkę ale z
dynią. To znaczy dodałam do
jabłek trochę dyni więc myślę, że to wciąż jest szarlotka. Dzięki niej nadzienie stało się soczyście
słoneczne i bardzo kuszące. Smak jest również wyjątkowy.

Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZimną
margarynę posiekać z
cukrem i
mąką przesiana z proszkiem. Dodać
żółtka i
śmietanę i zagnięść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę o wymiarach 24/32 cm.Składniki na andzienie
jabłkowo-
dyniowe:800 g
jabłek2 szklanki musu
dyniowego (zmiksowana i uduszona
dynia )2
galaretki (
cytrynowe)
cukier do smaku1 łyżka
cynamonuJabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu aż będą gładkie. Dodać mus
dyniowy,
galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie nie jest słodkie teraz można dosmakować
cukrem.Na wyłożone w formie ciasto przełożyć nadzienie, równo rozsmarować, posypać
cynamonem. Drugą połowę ciasta rozwałkowac i ułozyć na nadzieniu. Poprzycinać brzegi. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min. Po wystygnięciu posypać
cuktrem pudrem lub polukrować.Smacznego:)