ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z dyniowym nadzieniem

Szarlotka z dyniowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Z okazji Światowego Dnia Jabłka upiekłam szarlotkę ale z dynią. To znaczy dodałam do jabłek trochę dyni więc myślę, że to wciąż jest szarlotka. Dzięki niej nadzienie stało się soczyście słoneczne i bardzo kuszące. Smak jest również wyjątkowy.
Składniki na ciasto:
300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zimną margarynę posiekać z cukrem i mąką przesiana z proszkiem. Dodać żółtka i śmietanę i zagnięść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę o wymiarach 24/32 cm.
Składniki na andzienie jabłkowo-dyniowe:
800 g jabłek
2 szklanki musu dyniowego (zmiksowana i uduszona dynia )
2 galaretki (cytrynowe)
cukier do smaku
1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu aż będą gładkie. Dodać mus dyniowy, galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie nie jest słodkie teraz można dosmakować cukrem.
Na wyłożone w formie ciasto przełożyć nadzienie, równo rozsmarować, posypać cynamonem. Drugą połowę ciasta rozwałkowac i ułozyć na nadzieniu. Poprzycinać brzegi. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min. Po wystygnięciu posypać cuktrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/09/Szarlotka-z-dyniowym-nadzieniem.html