ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone z risotto

Żeberka duszone z risotto

nazwa

Wykonanie

żeberka 3 porcje
1 szkl ryżu
2 szkl bulionu
1 cebula
1 marchewka
200 g fasolki szparagowej
garść natki selera
1 łyżka suszonej jarzynki
szczypta oregano
szczypta bazylii
majeranek
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
200 g drobnych pieczarek
Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać ok pół szkl wody, przykryć pokrywką i poddusić ok 20 min do odparowania wody. W naczyniu do duszenia przysmażyć pokrojoną cebulę, dodać ryż, podlać bulionem, i pogotować ok 10 min. Dodać fasolkę i seler, wymieszać. Na wierzch położyć żeberka, dodać przyprawy i pokrojoną w słupki marchewkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20 min. od czasu do czasu sprawdzać by się nie przypaliło.
Pieczarki wypłukać, osączyć i wrzucić na kilka minut na patelnię, przyrumienić na tłuszczu, posypać solą i pieprzem, podać do risotta i żeberek.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/03/zeberka-duszone-z-risotto.html