4 porcje500 g chudej mielonej jagnięciny (ewent, cielęciny)55 g okruchów chleba1 drobno posiekana cebula1 zmiażdżony ząbek czosnku3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminkuszczypta mielonego cynamonusól, pieprz1 jajko2 łyżki oliwy z oliwekSkładniki dobrze wymieszać i wyrobićzwilżonymi w wodzie dłońmi formować z mięsa 12 kiełbasek o tej samej długości i grubości ok 9 cmusmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.sos800 g posiekanych pomidorów z puszki w zalewie1/4 łyżeczki cukru50 ml oliwy z oliwek1/4 łyżeczki mielonego kminku1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki1 listek laurowysól, pieprzwszystkie składniki włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min włożyć usmażone kiełbaski do sosu i gotować na bardzo małym ogniu ok 5-10 min