ßßß Cookit - przepis na Placek po węgiersku z polskim wkładem

Placek po węgiersku z polskim wkładem

nazwa

Wykonanie

Placek po węgiersku lubimy bardzo. Przyrządzałam go na wiele sposobów ,wedle wielu przepisów lecz oczywiście skomponowałam swój własny który zagościł na dobre w naszym menu. Zaskoczy was na pewno sam placek. Ma w sobie dodatek zaskakujący, aczkolwiek bardzo smaczny i aromatyczny. Oczywiście nie linczujcie mnie od razu za niego ,gdyż niewielu wśród nas ludków ,którzy nie używają w kuchni tak zwanych gotowców. Skoro można je kupić i od lat się je produkuje , a my ,,nie świecimy,, się od tej chemii od czasu do czasu można poszaleć. Mowa o dodatku chłodnika,tak ,tak dodałam torebkowy chłodnik o smaku czosnkowo-koperkowym. Jestem ambasadorką marki Winiary i tegoż produktu użyłam. A oto przepis,zapraszam
PLACKI
kilogram ziemniaków
jedno jajko
torebka chłodnika czosnkowo-koperkowego
sól
pieprz świeżo mielony
2 łyżki mąki pszennej
Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Masę przekładamy na sito i pozwalamy jej spokojnie odcieknąć z nadmiaru płynu. Wrzucamy je z powrotem do miski dodając jednocześnie skrobię która zebrała się na dnie po odlaniu płynu. Teraz po kolei dodajemy jajo chłodnik w proszku,sól,pieprz i mąkę. Wymieszane ciasto odstawmy by się przegryzło na około godzinkę. Smażymy placki wielkości talerza obiadowego.
SOS
kilogram kulki wieprzowej
duża cebula
3 łyżki słodkiej papryki w proszku ( praktycznie cała torebka )
łyżeczka ostrej papryki
odrobina mąki
sól
pieprz
przyprawa maggi
smalec
Mięsko kroimy w zgrabne paseczki, cebulkę w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy smalec,wrzucamy cebulę i chwil kilka smażymy. Dodajemy słodką paprykę i dalej smażymy, aż zaczniemy czuć charakterystyczny paprykowy zapach. Nie trwa to długo i trzeba wyczuć ten moment by papryki nie spalić. Teraz dorzucamy mięsko , obsmażamy na rumiano,posypujemy mąką, ostrą papryką,solimy i podlewamy wodą tyle ,by przykryła mięsiwo. Dusimy do miękkości pilnując by wytworzony sos nie wyparował z rondla. Gdyby płynu za szybko ubywało można dolać bulionu,najlepiej mięsnego, ewentualnie wrzątku. Gotowy sosik powinien być zawiesisty i cudnie pachnący. Doprawiamy maggi i pieprzem. Polewamy placki,podajemy z ogórkiem konserwowym.
MOJE RADY
kupując ziemniaki pytajcie o odmianę nadającą się na placki
dodatek chłodnika nie jest konieczny
wieprzowinę można zastąpić wołowiną
zwolennikom smalczyku polecam użycie smalcu gęsiego
przeciwnikom polecam klarowane masło lub olej rzepakowy
smażenie papryki wydobywa jej walory smakowe
do potrawy można podać łyżkę kwaśniej śmietany
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/placek-po-wegiersku-z-polskim-wkadem.html