Wykonanie

Placek po węgiersku lubimy bardzo. Przyrządzałam go na wiele sposobów ,wedle wielu przepisów lecz oczywiście skomponowałam swój własny który zagościł na dobre w naszym menu. Zaskoczy was na pewno sam placek. Ma w sobie dodatek zaskakujący, aczkolwiek bardzo smaczny i aromatyczny. Oczywiście nie linczujcie mnie od razu za niego ,gdyż niewielu wśród nas ludków ,którzy nie używają w kuchni tak zwanych gotowców. Skoro można je kupić i od lat się je produkuje , a my ,,nie świecimy,, się od tej chemii od czasu do czasu można poszaleć.
Mowa o dodatku chłodnika,tak ,tak dodałam torebkowy chłodnik o smaku
czosnkowo-
koperkowym. Jestem ambasadorką
marki Winiary i tegoż produktu użyłam. A oto przepis,zapraszamPLACKIkilogram
ziemniakówjedno
jajkotorebka chłodnika
czosnkowo-
koperkowegosólpieprz świeżo mielony2 łyżki
mąki pszennejObrane
ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Masę przekładamy na sito i pozwalamy jej spokojnie odcieknąć z nadmiaru płynu. Wrzucamy je z powrotem do miski dodając jednocześnie
skrobię która zebrała się na dnie po odlaniu płynu. Teraz po kolei dodajemy
jajo chłodnik w proszku,
sól,
pieprz i
mąkę. Wymieszane ciasto odstawmy by się przegryzło na około godzinkę. Smażymy placki wielkości talerza obiadowego.SOSkilogram kulki wieprzowejduża
cebula3 łyżki
słodkiej papryki w proszku ( praktycznie cała torebka )łyżeczka
ostrej paprykiodrobina
mąkisólpieprzprzyprawa maggismalecMięsko kroimy w zgrabne paseczki,
cebulkę w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy
smalec,wrzucamy
cebulę i chwil kilka smażymy. Dodajemy
słodką paprykę i dalej smażymy, aż zaczniemy czuć charakterystyczny
paprykowy zapach. Nie trwa to długo i trzeba wyczuć ten moment by
papryki nie spalić. Teraz dorzucamy
mięsko , obsmażamy na rumiano,posypujemy
mąką,
ostrą papryką,solimy i podlewamy
wodą tyle ,by przykryła mięsiwo. Dusimy do miękkości pilnując by wytworzony sos nie wyparował z rondla. Gdyby płynu za szybko ubywało można dolać
bulionu,najlepiej
mięsnego, ewentualnie wrzątku. Gotowy sosik powinien być zawiesisty i cudnie pachnący. Doprawiamy
maggi i
pieprzem. Polewamy placki,podajemy z
ogórkiem konserwowym.MOJE RADYkupując
ziemniaki pytajcie o odmianę nadającą się na plackidodatek chłodnika nie jest konieczny
wieprzowinę można zastąpić
wołowinązwolennikom smalczyku polecam użycie
smalcu gęsiegoprzeciwnikom polecam klarowane
masło lub
olej rzepakowysmażenie
papryki wydobywa jej walory smakowedo potrawy można podać łyżkę kwaśniej
śmietany