Wykonanie
Powrót zimy zdecydowanie nie sprzyja pozytywnemu nastawieniu, ale nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem na takie zmartwienia jest naładowanie się sporą dawką energii- zarówno fizycznej, jak i duchowej. Na to sposób pozostaje niezmienny- pyszne i pożywne śniadanie!
Kasza jaglana, niekwestionowana królowa wśród swoich towarzyszek, to idealna opcja jeśli chcemy zjeść coś smacznego i mocno rozgrzewającego. Jest ona ogólnodostępnym produktem w niskiej cenie, a przy tym posiada wiele cennych witamin oraz składników odżywczych, co sprawia, że powinna gościć w naszym menu nie tylko "od święta".

Przekonanie się do
kaszy jaglanej, ułatwia fakt, iż jest ona niezwykle uniwersalna. Doskonale smakuje na słodko oraz na słono. Na obiad można przyrządzić z niej pyszną zupę krem lub podać z grillowanym
kurczakiem . Na deser możemy zafundować sobie nieziemskie jaglane brownie,
migdałowo-
bananowe muffiny lub zapiekane
gruszki . Jeśli chodzi o śniadanie to również nie będziecie zawiedzeni. Godna wypróbowania jest jaglanka w wersji owocowej lub
czekoladowo-bananowej, a jeśli lubicie połączenie
jabłka i
cynamonu to przepis dla siebie znajdziecie poniżej.Wszystko, co smakuje
jabłkiem i
cynamonem, to dla mnie istny geniusz. Fanką
kaszy jaglanej jestem nie od dziś, wręcz mogłabym jeść ją cały czas. I tak oto narodził się prosty pomysł na to słodkie,
śniadaniowe połączenie. Nie wymaga wielkich umiejętności, dużej ilości czasu ani skomplikowanych składników, a
daje przepyszny efekt. Przekonajcie się sami!Całość to 365kcal w tym 9,2g
białka, 8,2g tłuszczu, 71,1g węglowodanów oraz 8,7g błonnika .

SKŁADNIKI:50g
kaszy jaglanej przed ugotowaniem50ml
mleka 0,5% lub
napoju sojowego bez
cukru150g
jabłka obranego ze skórki15g
rodzynek5g
siemienia lnianego5g
wiórków kokosowychcynamonPRZYGOTOWANIE:
Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka, zalać
wodą- tak, aby przykryła
jabłka i prażyć na małym ogniu przez około 10 minutW razie konieczności odlać nadmiar
wody, wsypać odrobinę
cynamonu i zblendować
jabłka na mus
Kaszę zalać szklanką
wody i ugotować do całkowitego wchłonięcia płynuUgotowaną
kaszę pozostawić na ogniu, wlać
mleko, dodać
rodzynki, siemię, wiórki i
cynamonCałość gotować do uzyskania gęstej konsystencji, często mieszającPodawać z
musem jabłkowymSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog



