Wykonanie
Kasza jaglana jest lekkostrwna, niezwykle odżywcza, nie zawiera glutenu... Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Poza wieloma cennymi właściwościami, które posiada jest przede wszystkim smaczna i niezwykle uniwersalna. Można być głównym składnikiem śniadania, dodatkiem do obiadu czy podstawą deseru. Dziś przepis na to jak z
kaszy jaglanej zrobić pyszny, kremowy i zdrowy
budyń jabłkowy :)Składniki (na 2 porcje):- 10 płaskich łyżek
kaszy jaglanej- 2 szklanki
wody do ugotowania
kaszy- 2 średniej wielkości
jabłka- 2 łyżki
cukru- łyżeczka
cynamonuKaszę zalewamy
wodą (można ją wcześniej przepłukać, ale ja osobiście nie widzę różnicy w smaku
kaszy przepłukanej i nieprzepłukanej przed gotowaniem) i gotujemy na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu (aż wsiąknie
wodę - ok. 20min). W trakcie gotowania
kaszy dodajemy do niej
cukier i
cynamon. Gdy
kasz wchłonie cała
wodę i będzie miękka dodajemy do niej starte na drobnych oczkach
jabłka a następnie wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej, kremowej wręcz, konsystencji.Można podawać ze świeżymi kawałkami
jabłka lub z domową
konfiturą.
Do budyniu nadaje się również świetnie
kasza ugotowana poprzedniego dnia. Ugotowaną wcześniej
kaszę wystarczy tylko delikatnie ja podgrzać (jeżeli lubicie ciepłe budynie), dodać resztą składników, zblendować i pyszny deser jest gotowy w dosłownie kilka minut.