ßßß
Składniki: (na 2 porcje)- 2 filety łososia (ok. 400 g),- 1 większa cukinia,- 1 czerwona papryka,- cebula, 2 ząbki czosnku,- cytryna,- olej rzepakowy,- pęczek świeżego koperku,- przyprawy: pieprz czarny, sól, odrobina pieprzu ziołowego, papryka czerwona ostra.Przygotowanie:Łososia z obu stron posypujemy niewielką ilością pieprzu czarnego, ziołowego i solą. Skrapiamy obficie cytryną i zawijamy na talerzu ciasno w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 min (oczywiście im dłużej tym lepiej, ja proponuję maksymalnie przyspieszoną wersję, bo nieco rybka musi przegryźć się przyprawami i sokiem z cytryny).W międzyczasie przygotowuję sobie warzywa. Kroję cukinię w kostkę, paprykę w paski, cebulę w piórka a czosnek w kostkę.Łososia wrzucam na patelnię, gdy olej będzie mocno rozgrzany. To oczywiście pozwoli zachować "soczystość" ryby (skórą do dołu, jeśli takowa jest). Na wierzch układam większe gałązki świeżego kopru. Smażymy krótko na dużym ogniu (ok. 1 min), następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut, ok. 3 min. Widać jak pod wpływem temperatury łosoś będzie zmieniał swój odcień na jaśniejszy, gdy w całości jego kolor się zmieni można rybę przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 3 min.Dobrze jest jednocześnie dusić na niewielkim ogniu przyprawione pieprzem ziołowym i czerwona ostrą papryką warzywa, bo ich przyrządzenie wymaga mniej więcej tyle samo czasu co łososia.
Na talerzu łososia obficie skrapiamy cytryną, również każdy kawałek oddzielony widelcem dobrze jest skropić cytryną.Jakby było mi mało jako napój zaserwowałam lemoniadę cytrynową, czyli w moim wydaniu po prostu wodę z cytryną. Natomiast jeśli ktoś ma ochotę na lemoniadę bardziej w stylu tej serwowanej w Pizza Hut to należy dodać cukru. Jakie proporcje nie wiem, bo cukru mało używam, ale wychodzę z założenia, że aby uzyskać pożądaną proporcję najlepiej dosypywać, mieszać i próbować :)