Wykonanie
Miał być krem i jest! Jesień w kuchni w pełni:) smak kremu z dyni podkreśliłam
papryczką chilli. Rozgrzewający krem w sam raz na chłodne dni, polecam:)Składniki :
wywar z warzyw (potrzebna będzie
włoszczyzna:
por,
seler,
pietruszka,
marchew)średnia
dynia1/3 puszki
mleczka kokosowego1
papryczka chillicebula 1-2 szt
czosnek - 3 ząbki
sól,
pieprzpieprz cayenneliść laurowyziele angielskieoliwa z oliwekNajpierw należy ugotować
wywar z warzyw - do
wody wrzuciłam pokrojone na niewielkie kawałki:
marchew,
pietruszkę,
seler, dodałam też
cebulę,
natkę pietruszki,
papryczkę chillli,
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu. Kiedy
bulion będzie gotowy, wyjmujemy
por,
natkę pietruszki,
liście laurowe i
ziele angielskie, a pozostałe warzywa miksujemy blenderem.
Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie rozkładamy ją na blasze do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami
oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut (do momentu aż
dynia będzie miękka). Tak przygotowaną
dynię przekładamy do
wywaru i miksujemy. Dodajemy też
mleczko kokosowe i doprawiamy jeszcze
solą,
pieprzem, ewentualnie
czosnkiem i
pieprzem cayenne.Życzę smacznego:)
