Wykonanie
Boskie !!! To jedno słowo może wyrazić smak risotta, które na warsztatach Akademii Smaku Siemens robiłam od początku do końca. Dawno nic mi tak nie smakowało. Wiem, też dzięki prowadzącemu warsztaty Konradowi Birek, z którym gotowałam na warsztatach, kiedy jest ono idealne pod względem konsystencji, kleistości i struktury
ryżu. Składniki zawarte w risotto są dosyć drogie, ale gwarantują doskonały smak, dzięki tym składnikom nie jest to "danie z
ryżem", jest to wyśmienite danie główne.Składniki:4 udka z
kaczki1
cytryna pokrojona w plastry4 gałązki
rozmarynu4 ząbki
czosnkupo 1 łyżeczce
pieprzu grubo mielonego i
soli morskiej1 szklanka
oliwy z oliwek400 gram
ryżu krótko ziarnistego do risotto5 łyżek
masła2
cebule dymki wraz ze
szczypiorkiem100 ml białego
wytrawnego wina1 litr delikatnego
bulionu z kurczakaszczypta
szafranu4 łyżki posiekanych
suszonych pomidorów100 gram świeżo tartego
sera parmezanpieprz do smaku1 pęczek
rukoli1 łyżka
oliwy truflowejPrzygotowanie:W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka z
kaczki, obłożyć plastrami
cytryny, gałązkami
rozmarynu i rozgniecionymi ząbkami
czosnku, oprószyć
pieprzem i
solą, a następnie zalać
oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni i piec ok. 3 godziny, aż
mięso zacznie odchodzić od kości. Po wystudzeniu i oddzieleniu od kości
kaczkę pokroić w kostkę.
Dymkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
maśle. Dodać
ryż i smażyć na małym ogniu, aż
ryż stanie się szklisty. Następnie wlać
wino, wymieszać i zagotować. Cały czas mieszając, dodać 250 ml
bulionu oraz
szafran. Pozostały
bulion dolewać stopniowo, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania gotowania dodać pokrojoną
kaczkę,
suszone pomidory, posiekany
szczypior i
parmezan. Całość doprawiamy
pieprzem, podajemy z
rukolą, skrapiamy
oliwą truflową. Smacznego :)

