Wykonanie
W miniony weekend było na forum CinCin
ryżowo, nadrabiam więc czym prędzej zaległosci i przedstawiam Wam moje wiosenne risotto :)Postanowiłam wypróbować kolejny przepis na risotto, tym razem z
rukolowym pesto; lubimy
ryż, lubimy pesto, a nade wszystko
rukolę, nie mogło więc nam nie smakować! Tak też się stało. Pesto z
rukoli jest bardzo aromatyczne, risotto dzięki odrobinie
białego wina również ;) A połączenie obydwu bardzo trafione. Do tej
pory serwowałam pesto z
rukoli tylko z
makaronem, lecz teraz i z
ryżem będzie często gościć na naszym
stole.Oto przepis dla zainteresowanych :

Risotto z
rukolowym pesto(wg Cyril’a Lignac)Na risotto :250g
ryżu do risotto150 ml białego
wytrawnego wina2-3 łyżki
oliwy z oliwekok. 1 litr rosołu /
wywaru100 g
parmesanu80 g
masła1
cebulaNa pesto :50 g
rukolikilka liści
bazylii1 ząbek
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek75g
parmesanuZmiksować
rukolę z
bazylią,
czosnkiem i kawałkami
parmezanu. Dodać
oliwę – ewentualnie odrobinę więcej – by wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Cebulę poszatkować i przesmażyć na
oliwie na lekko złoty kolor. Dodać
ryż i dusić go kilka minut z
cebulą, aż stanie się lekko przeźroczysty, stale mieszając. Dodać
wino i dusić aż do wchłonięcia, dość często mieszając. Następnie wlać tyle
wywaru, by
ryż był nim lekko zakryty; dolewać gorącego
wywaru za każdym razem, gdy
ryż już go wchłonie, często mieszając. Powtarzać tę czynność aż
ryż będzie dobrze miękki.Zetrzeć
parmezan.
Masło pokroić w małą kostkę.Gdy
ryż jest już miękki, dodać
parmezan,
masło oraz pesto z
rukoli i dobrze wszystko wymieszać (uwaga : nie gotować już po dodaniu
rukoli !)Podawać dobrze ciepłe.

Mam nadzieję, że zgodzicie się ze mną, że już patrząc na to pesto robi się wokół bardziej wiosennie ;)Smacznego!