ßßß
Prosty, błyskawiczny a przede wszystkim bardzo smacznyBiszkopt :6 jajekszczypta soli230 g cukru230 g mąki pszennejŻółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dodawać partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 180 st.C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 równe placki.Poncz (ok.1szkl.):likier pomarańczowy wymieszany z wodą, do nasączenia biszkoptu lubwoda z sokiem cytrynowym i cukrem lubnapój gazowany o smaku cytrynowym np. SpriteMasa mascarpone:70 g cukru pudru1 żółtko500 g sera mascarponetruskawki świeże, do przybrania lub inne owoce (maliny, jagody, borówki)*1 opakowanie galaretki truskawkowejGalaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Ostawić do wystudzenia.Żółtko rozetrzeć z połową cukru na kogel mogel w kąpieli wodnej, tak aby żółtko zgęstniało ale nie ścięło się, gdyż powstaną grudki. Do ostudzonego żółtka dodać pozostały cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać.Jeden krążek biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową masy mascarpone, przykryć drugim krążkiem i go nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować pozostałą masą mascarpone. Wierzch ciasta udekorować owocami. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Smacznego!* zamiast świeżych owoców można użyć mrożonych lub z puszki np. brzoskwiń