Wykonanie
Kargule17:17 Jedz Taniej 3 Comments

Kargulami pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka Ania i od tamtej
pory zagościły w mojej kuchni na dobre. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli zjadają ze smakiem. Mam nadzieję, że posmakują też studenckim smakoszom :). Jesienią najlepiej podawać je z
buraczkami, zimą z
kiszoną kapustą, a wiosną z surówką. Są po prostu wyśmienite!Potrzebujemy:1) Kargule2
piersi z kurczaka1 duża
cebulaMaggi (
przyprawa w płynie)2
jajka3 łyżki
mąkiolej do smażenia2) Surówka
sałata lodowaseler naciowypaprykaszczypiorekrzeżucha3) Sospół łyżeczki
soliłyżeczka
cukrupieprz2 łyżki
octu3 łyżki
oleju (czasem zamiast
oleju dodaję
śmietanę)Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę,
cebulę pokroić w kosteczkę, przyprawić
Maggi, dużo
maggi. Odstawić na 15 min.
Jajka wymieszać z
mąką, wlać do
mięsa. Usmażyć na
oleju.Z tej porcji wychodzi 9 placków.Można podawać na ciepło do drugiego dania. Dobre też jest na zimno.Do tego robimy surówkę z wymienionych składników i dodajemy sos w takiej proporcji, jaka nam najbardziej odpowiada. Różne sosy próbowałam, ale osobiście uważam, że najlepszy jest ten, który podałam w składnikach.Smacznego :)Gosia