ßßß Cookit - przepis na Kargule

Kargule

nazwa

Wykonanie

Kargule
17:17 Jedz Taniej 3 Comments
Kargulami pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka Ania i od tamtej pory zagościły w mojej kuchni na dobre. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli zjadają ze smakiem. Mam nadzieję, że posmakują też studenckim smakoszom :). Jesienią najlepiej podawać je z buraczkami, zimą z kiszoną kapustą, a wiosną z surówką. Są po prostu wyśmienite!
Potrzebujemy:
1) Kargule
2 piersi z kurczaka
1 duża cebula
Maggi (przyprawa w płynie)
2 jajka
3 łyżki mąki
olej do smażenia
2) Surówka
sałata lodowa
seler naciowy
papryka
szczypiorek
rzeżucha
3) Sos
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
pieprz
2 łyżki octu
3 łyżki oleju (czasem zamiast oleju dodaję śmietanę)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kosteczkę, przyprawić Maggi, dużo maggi. Odstawić na 15 min. Jajka wymieszać z mąką, wlać do mięsa. Usmażyć na oleju.
Z tej porcji wychodzi 9 placków.
Można podawać na ciepło do drugiego dania. Dobre też jest na zimno.
Do tego robimy surówkę z wymienionych składników i dodajemy sos w takiej proporcji, jaka nam najbardziej odpowiada. Różne sosy próbowałam, ale osobiście uważam, że najlepszy jest ten, który podałam w składnikach.
Smacznego :)
Gosia
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2013/04/kargule.html