ßßß
Kargulami pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka Ania i od tamtej pory zagościły w mojej kuchni na dobre. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli zjadają ze smakiem. Mam nadzieję, że posmakują też studenckim smakoszom :). Jesienią najlepiej podawać je z buraczkami, zimą z kiszoną kapustą, a wiosną z surówką. Są po prostu wyśmienite!Potrzebujemy:1) Kargule2 piersi z kurczaka1 duża cebulaMaggi (przyprawa w płynie)2 jajka3 łyżki mąkiolej do smażenia2) Surówkasałata lodowaseler naciowypaprykaszczypiorekrzeżucha3) Sospół łyżeczki soliłyżeczka cukrupieprz2 łyżki octu3 łyżki oleju (czasem zamiast oleju dodaję śmietanę)Przygotowanie:Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kosteczkę, przyprawić Maggi, dużo maggi. Odstawić na 15 min. Jajka wymieszać z mąką, wlać do mięsa. Usmażyć na oleju.Z tej porcji wychodzi 9 placków.Można podawać na ciepło do drugiego dania. Dobre też jest na zimno.Do tego robimy surówkę z wymienionych składników i dodajemy sos w takiej proporcji, jaka nam najbardziej odpowiada. Różne sosy próbowałam, ale osobiście uważam, że najlepszy jest ten, który podałam w składnikach.Smacznego :)Gosia