ßßß Cookit - przepis na Pieróg

Pieróg

nazwa

Wykonanie

Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.
Składniki na ciasto:
-1,5 dkg drożdży
-płaska łyżeczka cukru
-ok. 2,5 szklanki mąki
-szklanka ciepłej wody
-2 łyżki oleju
-szczypta soli
-jajko do smarowania
Składniki do wypełnienia:
-pierś z kurczaka
-papryka
-suszone pomidory
-cebula
-plastry żółtego sera
-przyprawa barbecue
-słodka papryka
-sól, pieprz
-olej
Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.
Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę.
Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu.
Zdejmujemy i odsączamy.
Cebulę kroimy w cienkie plastry a suszone pomidory w kostkę.
Cebulę posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty.
Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.
Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.
Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę.
Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.
Sklejamy brzegi ciasta.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy ok. 30 minut.
Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/01/pierog.html