Wykonanie
Pieróg, czyli
mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.
Składniki na ciasto:-1,5 dkg
drożdży-płaska łyżeczka
cukru-ok. 2,5 szklanki
mąki-szklanka ciepłej
wody-2 łyżki
oleju-szczypta
soli-
jajko do smarowaniaSkładniki do wypełnienia:-
pierś z kurczaka-
papryka-
suszone pomidory-
cebula-plastry
żółtego sera-
przyprawa barbecue-
słodka papryka-
sól,
pieprz-
olejPierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy
przyprawą barbecue,
solą,
pieprzem i
papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy połowę
wody i 1/2 szklanki
mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia.Do rozczynu dodajemy
sól, pozostałą
wodę i
mąkę.Na końcu dodajemy
olej, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie
paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości
oleju na małym ogniu.Zdejmujemy i odsączamy.
Cebulę kroimy w cienkie plastry a
suszone pomidory w kostkę.
Cebulę posypujemy odrobiną
soli i
pieprzu.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.
Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty.
Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia.
Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Układamy
mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.
Na
mięsie układamy plastry
cebuli,
suszone pomidory i
paprykę.
Przykrywamy plastrami
żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.
Sklejamy brzegi ciasta.
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy ok. 30 minut.
Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.
Smacznego!