ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI Z BOCZKIEM

BUŁECZKI Z BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Nie są dietetyczne. Nie mają wielu wartości odżywczych. Są idealne do piwa. Pachną boczkiem i cebulką. Są bardzo męskie :)
A oprócz tego są chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, łatwe i stosunkowo szybkie (jak na ciasta drożdżowe). A z pastą z camemberta są boskie :) Na pewno przepis stanie się podstawą do moich własnych - trochę zdrowszych I hope ;) eksperymentów.
składniki na 16 szt:
- 40g drożdży
- 250ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- kminek
- 16 plastrów boczku
- 1 duża cebula
- 100g żółtego sera
- ew. marynowane ostre papryczki
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Wymieszać z mąką, solą i 4 łyżkami oleju. Zagnieść dokładnie ciasto (nie trzeba obsypywać rąk mąką - nie klei się) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie zagnieść ciasto (w tym momencie można je wymieszać z nasionami [nie gwiazdkami] anyżu, jeśli takowe posiadacie), zrobić z niego roladę/wałek długości ok. 36cm i podzielić na 16 równych części. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa też daje radę). Każdy z 16 kawałków rozwałkować na grubość 1cm (u mnie 0,5cm), ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem, wyłożyć po 1 plasterku boczku (może być pokrojony na mniejsze kawałki), ewentualnie ostre papryczki, podsmażoną cebulą i posypać startym serem. Piec ok. 20 minut.
źródło: Sól i Pieprz 1/2005
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/08/Buleczki-z-boczkiem.html