ßßß
składniki na 16 szt:- 40g drożdży- 250ml letniej wody- 1 łyżeczka cukru- 500g mąki- łyżka soli- 6 łyżek oleju- 1 jajko- kminek- 16 plastrów boczku- 1 duża cebula- 100g żółtego sera- ew. marynowane ostre papryczkiDrożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Wymieszać z mąką, solą i 4 łyżkami oleju. Zagnieść dokładnie ciasto (nie trzeba obsypywać rąk mąką - nie klei się) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie zagnieść ciasto (w tym momencie można je wymieszać z nasionami [nie gwiazdkami] anyżu, jeśli takowe posiadacie), zrobić z niego roladę/wałek długości ok. 36cm i podzielić na 16 równych części. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa też daje radę). Każdy z 16 kawałków rozwałkować na grubość 1cm (u mnie 0,5cm), ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem, wyłożyć po 1 plasterku boczku (może być pokrojony na mniejsze kawałki), ewentualnie ostre papryczki, podsmażoną cebulą i posypać startym serem. Piec ok. 20 minut.
źródło: Sól i Pieprz 1/2005