ßßß
Składniki:1 opakowanie makaronu ryżowegopierś z kurczaka1 papryka czerwonapęczek cebuli dymki1 opakowanie kiełków fasoli mung2 ząbki czosnku1 jajkokawałek tamaryndu (około 4 cm) lub 3 łyżeczki pasty z tamaryndu2 łyżki sosu rybnegosok z ½ limonkikawałek trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowejprzyprawy: sól, pieprz, curry, chili, sos sojowy, cukierolej do smażeniagarść orzeszków ziemnych (do dekoracji)Kurczaka pokroiłem w kostkę i przyprawiłem solą, curry i odrobiną chili. Odstawiłem go do lodówki na około godzinę.Makaron przygotowałem wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić i przelać zimną wodą).Sos: tamarynd zalałem odrobiną wrzątku i po około 10 minutach przetarłem go przez sitko. Wymieszałem go w miseczce z sokiem z ½ limonki, 2 łyżeczkami cukru i posiekaną trawą cytrynową. Tamarynd i trawę cytrynową można zastąpić gotowymi pastami.Na rozgrzany olej wrzuciłem posiekany czosnek i po chwili kurczaka. Gdy już się usmażył dodałem do niego makaron, sos, pokrojoną w kostkę paprykę i jajko. Dokładnie wymieszałem, podsmażyłem przez około 3-4 minuty (papryka powinna pozostać twarda), dodałem posiekaną dymkę, kiełki i doprawiłem do smaku. Na talerzu posypałem rozgniecionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.