Wykonanie
Kuchnia tajska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię na świecie. Moim zdaniem mówią tak ludzie, którzy nie próbowali kartaczy ;-) Tym niemniej muszę przyznać, że tajskie żarcie bardzo przypadło mi do gustu. Miałem ostatnio okazję obserwować w akcji kucharkę w Tajlandii. Mówiła trochę po angielsku, więc nawet odebrałem kilka lekcji. Wszystkie przygotowywane przez nią potrawy były proste, szybkie i bardzo smaczne. Przywiozłem z podróży trochę przypraw,
trawę cytrynową, która teraz rośnie w doniczce na oknie, oraz kawałek tamaryndu. Zaopatrzony w wiedzę i niezbędne składniki przystąpiłem do przygotowania jednej z najsłynniejszych
tajskich potraw – Pad Thai . Jest to danie z
makaronu ryżowego, warzyw i
mięsa lub
owoców morza. Ja zdecydowałem się na wersję z
kurczakiem.
Składniki:1 opakowanie
makaronu ryżowegopierś z kurczaka1
papryka czerwonapęczek
cebuli dymki1 opakowanie
kiełków fasoli mung2 ząbki
czosnku1
jajkokawałek tamaryndu (około 4 cm) lub 3 łyżeczki pasty z tamaryndu2 łyżki
sosu rybnegosok z ½
limonkikawałek
trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki pasty z
trawy cytrynowejprzyprawy:
sól,
pieprz,
curry,
chili,
sos sojowy,
cukierolej do smażeniagarść
orzeszków ziemnych (do dekoracji)
Kurczaka pokroiłem w kostkę i przyprawiłem
solą,
curry i odrobiną
chili. Odstawiłem go do lodówki na około godzinę.
Makaron przygotowałem wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić i przelać zimną
wodą).Sos: tamarynd zalałem odrobiną wrzątku i po około 10 minutach przetarłem go przez sitko. Wymieszałem go w miseczce z
sokiem z ½
limonki, 2 łyżeczkami
cukru i posiekaną
trawą cytrynową. Tamarynd i
trawę cytrynową można zastąpić gotowymi pastami.Na rozgrzany
olej wrzuciłem posiekany
czosnek i po chwili
kurczaka. Gdy już się usmażył dodałem do niego
makaron, sos, pokrojoną w kostkę
paprykę i
jajko. Dokładnie wymieszałem, podsmażyłem przez około 3-4 minuty (
papryka powinna pozostać twarda), dodałem posiekaną
dymkę,
kiełki i doprawiłem do smaku. Na talerzu posypałem rozgniecionymi w moździerzu
orzeszkami ziemnymi.