ßßß Cookit - przepis na Pad Thai

Pad Thai

nazwa

Wykonanie

Kuchnia tajska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię na świecie. Moim zdaniem mówią tak ludzie, którzy nie próbowali kartaczy ;-) Tym niemniej muszę przyznać, że tajskie żarcie bardzo przypadło mi do gustu. Miałem ostatnio okazję obserwować w akcji kucharkę w Tajlandii. Mówiła trochę po angielsku, więc nawet odebrałem kilka lekcji. Wszystkie przygotowywane przez nią potrawy były proste, szybkie i bardzo smaczne. Przywiozłem z podróży trochę przypraw, trawę cytrynową, która teraz rośnie w doniczce na oknie, oraz kawałek tamaryndu. Zaopatrzony w wiedzę i niezbędne składniki przystąpiłem do przygotowania jednej z najsłynniejszych tajskich potraw – Pad Thai . Jest to danie z makaronu ryżowego, warzyw i mięsa lub owoców morza. Ja zdecydowałem się na wersję z kurczakiem.
Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego
pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
pęczek cebuli dymki
1 opakowanie kiełków fasoli mung
2 ząbki czosnku
1 jajko
kawałek tamaryndu (około 4 cm) lub 3 łyżeczki pasty z tamaryndu
2 łyżki sosu rybnego
sok z ½ limonki
kawałek trawy cytrynowej lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
przyprawy: sól, pieprz, curry, chili, sos sojowy, cukier
olej do smażenia
garść orzeszków ziemnych (do dekoracji)
Kurczaka pokroiłem w kostkę i przyprawiłem solą, curry i odrobiną chili. Odstawiłem go do lodówki na około godzinę.
Makaron przygotowałem wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić i przelać zimną wodą).
Sos: tamarynd zalałem odrobiną wrzątku i po około 10 minutach przetarłem go przez sitko. Wymieszałem go w miseczce z sokiem z ½ limonki, 2 łyżeczkami cukru i posiekaną trawą cytrynową. Tamarynd i trawę cytrynową można zastąpić gotowymi pastami.
Na rozgrzany olej wrzuciłem posiekany czosnek i po chwili kurczaka. Gdy już się usmażył dodałem do niego makaron, sos, pokrojoną w kostkę paprykę i jajko. Dokładnie wymieszałem, podsmażyłem przez około 3-4 minuty (papryka powinna pozostać twarda), dodałem posiekaną dymkę, kiełki i doprawiłem do smaku. Na talerzu posypałem rozgniecionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2014/08/pad-thai.html