ßßß Cookit - przepis na Chatka Puchatka

Chatka Puchatka

nazwa

Wykonanie

Te ciasto, a raczej może deser kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Jak dobrze pamiętam, jadłam je kiedyś też z dodatkiem kostek galaretki w środku. Chatka Puchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :)
źródło : babeczka.zuzka
Składniki :
500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić)
troszeczkę więcej niż pół szklanki cukru pudru
100 g miękkiego masła
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
3 opakowania herbatników
opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeżeli ktoś boi się, że masa będzie za rzadka)
dodatkowo :
ulubione bakalie (ja dałam wiórki kokosowe, rodzynki i fistaszki)
polewa :
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie.
Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao.
Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników.
Teraz na środkowy rząd herbatników wykładamy jasną masę z bakaliami, starając się utworzyć trójkątny kształt masy. Przy pomocy folii złożyć wewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, aby powstał domek. Całość dociskamy, zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny.
Gotową polewamy ozdabiamy ciasto.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2015/07/chatka-puchatka.html