Wykonanie
Te ciasto, a raczej może deser kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Jak dobrze pamiętam,
jadłam je kiedyś też z dodatkiem kostek
galaretki w środku. Chatka Puchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :)źródło : babeczka.zuzkaSkładniki :500 g
twarogu śmietankowego lub 2 kostki
białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa
razy zmielić)troszeczkę więcej niż pół szklanki
cukru pudru100 g miękkiego
masła2
żółtkaopakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
kakao3 opakowania
herbatnikówopcjonalnie 2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości
wody (jeżeli ktoś boi się, że masa będzie za rzadka)dodatkowo :ulubione
bakalie (ja dałam
wiórki kokosowe,
rodzynki i
fistaszki)polewa :50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiej3 łyżki
mleka3 łyżki
śmietanyHerbatniki układamy na folii aluminiowej w
trzech rzędach obok siebie.
Twaróg ucieramy z
żółtkami,
cukrem pudrem i miękkim
masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy
bakalie, natomiast do drugiej dodajemy
kakao.Masę z dodatkiem
kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę
herbatników.Teraz na środkowy rząd
herbatników wykładamy jasną masę z
bakaliami, starając się utworzyć trójkątny kształt masy. Przy pomocy folii złożyć wewnętrzne
rzędy ciastek ku środkowi tak, aby powstał domek. Całość dociskamy, zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny.Gotową polewamy ozdabiamy ciasto.

Smacznego ! :)